"Teď není důvod." Postoj Volkswagenu k plánu na výstavbu gigafactory v Česku je jasný

Eva Srpová ČTK Eva Srpová, ČTK
1. 11. 2023 12:38
Továrna koncernu Volkswagen na výrobu baterií do elektromobilů v Česku jen tak nebude, VW Group po jednání s vládou oznámil, že nyní nemá důvod závod stavět.
Oliver Blume, předseda představenstva VW Group.
Oliver Blume, předseda představenstva VW Group. | Foto: Volkswagen

Volkswagen továrnu na baterie v Česku zřejmě jen tak nepostaví. V pondělí došlo ke schůzce mezi premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN) a předsedou představenstva koncernu Volkswagen Oliverem Blumem, kde vláda chtěla od šéfa skupiny VW Group jasnější stanovisko.

Toho se však nedočkala. "Vzhledem k situaci na trhu včetně pomalejšího náběhu trhu s elektromobily v Evropě prozatím neexistují obchodní důvody, proč rozhodnout o dalších lokalitách v Evropě. Zároveň už koncern Volkswagen a PowerCo tři místa pro výrobu bateriových článků vybraly, je to Salzgitter v Německu, Valencie ve Španělsku a St. Thomas v Kanadě. Tyto tři závody mají výrobní potenciál až 200 GWh ročně," zaslal své stanovisko Blume prostřednictvím Škody Auto. Rozhodnutí je odloženo minimálně do roku 2025.

V Česku měla továrna vzniknout v lokalitě Líně u Plzně. Volkswagen vybíral mezi Českem, Polskem či Maďarskem, zaměstnání tu mělo najít okolo 4000 lidí. Vláda byla připravena na podporu projektu vyhradit devět miliard korun.

Ve vyjádření pro tisk ale Blume ocenil, že česká vláda ve spolupráci s místními partnery odvedla práci při přípravě potenciálního umístění továrny na baterie, pozitivně hodnotil také postoj České republiky k emisní normě Euro 7.

Šéf Škody Auto Klaus Zellmer tuto příležitost využil k oznámení, že vedle nedávného potvrzení setrvání výroby nadcházející generace modelu Enyaq v Mladé Boleslavi se bude v České republice vyrábět rovněž nové elektrické rodinné SUV na bázi studie Vision 7S.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Síkela ale uvedl, že projekt gigafactory je pro Česko nadále klíčový a chce jednat o jeho existenci i bez Volkswagenu. "Česká republika jedná s pěti potenciálními investory na výstavbu továrny na baterie pro elektromobily na svém území. Jsou z různých kontinentů. Jde o investice od nižších do vyšších jednotek miliard eur," uvedl.

Z pěti zájemců jsou dva projekty podle Síkely v podobném rozsahu jako zvažovaná gigafactory Volkswagenu v Líních u Plzně a tři jsou menší. Pro menší projekty ministerstvo průmyslu nabízí jiné lokality, stejně jako pro jeden z těch větších. U posledního projektu, který je v počátečním stadiu jednání, jsou ve hře i Líně, uvedl Síkela.

 

Právě se děje

Další zprávy