Současné Volvo XC 90 ještě 2 roky. Pak přijede nové

Radek Pecák Radek Pecák
21. 11. 2011 6:24
Auto dostane pod kapotu už pouze čtyřválcové motory
Foto: Volvo

Volvo XC90 je superúspěšným modelem dnes již čínsko-švédské značky. Ve výrobě je již od roku 2002 a v prvních letech se ho prodávalo i přes sto tisíc kusů ročně.

Ty doby jsou sice pryč (v posledních letech jde o zhruba třicet až čtyřicet tisíc), přesto Volvo nijak netlačilo na nahrazení vozu novou generací.

Nynější generace
Nynější generace | Foto: Volvo

Až nyní zveřejnilo první skicy, z nichž se bude vycházet při projektování nástupce.

Na autosalon v roce 2013

Hotový by vůz měl být zhruba v roce 2013.

Přestože v tuto dobu již má vedení značky s největší pravdpědodobností jasno, jak vůz bude vypadat, veřejnosti jsou zatím předkládány různé varianty řešení karosréie, například i takové, které připomíná spíše sportovní kombi než je kategorie SUV, kam se i nástupce s největší pravděpodobností zařadí.

Příď vozu pravděpodobně naváže na designérský trend značky, který Volvo letos prezentovalo na konceptech Universe a You. Budoucí XC90 proto bude mít mohutnou masku chladiče a menší hlavní světlomety.

Skica dokazuje snahu snížit výšku vozu
Skica dokazuje snahu snížit výšku vozu | Foto: Aktuálně.cz

Pod kapotou budou jen čtyřválce

Nástupce XC90 bude prvním sériovým vozem značky, který použije platformu Scalable Platform Architecture (SPA). Toto řešení umožní montovat většinu modelů Volvo na jedné výrobní lince.

Větší než čtyřválcové motory už se s velkou pravdpěpodobností pod kapotou neobjeví. Některé zdroje mluví i o možném použití systému KERS, který ukládá získanou brzdnou energii do setrvačníku.

Volvo XC90 se vyrábí od roku 2002. Většina putuje k zákazníkům ze švédského Göteborgu, ale produkuje se i v Thajsku a Malajsii. Od zahájení výroby vzniklo více než 500 tisíc XC90.

 

Právě se děje

Další zprávy