Škoda Auto začne v Indii prodávat hybridy. Věří také elektromobilům

ČTK ČTK
10. 9. 2024 13:49
Škoda Auto bude na indickém trhu nabízet jak čisté elektromobily, tak vozy s hybridním pohonem, včetně plug-in hybridů do zásuvky.
Foto: Eva Srpová

Automobilka Škoda Auto chce v rámci své cesty k elektromobilitě nabízet v Indii kromě plně elektrických vozů také hybridní auta. Poprvé tak uvažuje o uvedení hybridních vozů, kterými by rozšířila nabídku pro zákazníky. Řekl to předseda představenstva automobilky Klaus Zellmer.

"Máme konkrétní plán. Náš plán zahrnuje celou řadu vozů, celé portfolio s mild hybridy, plug-in hybridy a bateriovými elektromobily," řekl Zellmer na dotaz indické agentury PTI jak se Škoda připravuje na cestu elektrifikace v Indii. Zellmer se v Indii účastní výročního sjezdu svazu indických výrobců automobilů SIAM.

Hybridy mají elektrický i spalovací motor. Nabízejí tak vyšší úsporu paliva než vozy se spalovacím motorem. Celosvětovou jedničkou v prodeji hybridních vozů je Toyota, která je spolu s partnerskou společností Maruti Suzuki nabízí i v Indii. Jihokorejská automobilka Hyundai Motor uvedla, že zvažuje zahájit prodej hybridních vozů v Indii v roce 2026 a hybridní technologií se podle svého vyjádření zabývá rovněž indická automobilka Mahindra.

Zellmer zdůraznil, že je potřeba, aby politika v Indii byla stabilní. "Jsme plně odhodláni podpořit transformaci Indie na elektrickou mobilitu. Chceme být do konce desetiletí vnímáni jako nejprodávanější značka z EU v Indii a dosáhneme toho udržitelným způsobem," řekl Zellmer.

Federální daň z prodeje elektromobilů v Indii činí pět procent. U hybridů je to ale 43 procent, což se blíží dani z vozů se spalovacím motorem, která je 48 procent, upozornila agentura Reuters.

Cílem vlády premiéra Naréndry Módího je, aby do roku 2030 měly elektrické vozy na celkovém prodeji aut v Indii podíl 30 procent. Loni činil podíl elektromobilů dvě procenta.

Mohlo by vás zajímat:

Spotlight Aktuálně.cz - Jan Souček | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy