Situace v autobazarech se podle odborníků zlepšuje

Radek Pecák Radek Pecák
15. 5. 2011 1:15
auto

Výrazně lepší než ještě před dvěma až třemi lety je podle výzkumu společnosti STEM/MARK realizovaného mezi odborníky pro společnost Auto ESA situace na trhu ojetých automobilů.

Z hlediska kupujících vidí experti pozitivní posun zejména v poklesu cen ojetin, širší a kvalitnější nabídce, dostupnosti informací, ale i možnosti kontroly technického stavu vozidla. Naopak v případě prodávajících respondenti zmiňovali příznivou změnu ve zlepšení konkurenčního prostředí, vyšší kvalitě vozů a celkově lepší kultuře prodeje.

Výsledky ukázaly, že situace na trhu ojetin je hodnocena z 55 % jako stabilizovaná nebo dobrá.

Přesto ale podle odborníků přetrvává několik problémů. Často zmiňovanými byly především technický stav a kvalita vozů (23 % respondentů), původ a historie vozidla (20 %) a nepřesné nebo nepravdivé informace o vozidle, jako například právní vady typu exekuce apod. (31 %).

Nejčastějším problémem při výkupu ojetého automobilu je podle zkušeností pracovníků Auto ESA špatný stav vozidla nebo nepřiměřená požadovaná cena. Z hlediska právních a technických vad se pak jedná zejména o automobily, na něž je uvalená exekuce - těch Auto ESA eviduje až 60 za měsíc. Druhou nejčastější vadou je pak podvodná manipulace s tachometrem, které přijímací technici Auto ESA zdárně odhalí až u 20 % z nabízených vozů.

Fakt, že je trh s ojetinami v České republice vnímán lépe, než před lety, dokládá také zvýšený zájem zahraničních zákazníků z Německa, Španělska a dalších zemí západní Evropy. V minulosti se spíše dovážely ojeté vozy z těchto zemí k nám, ovšem nyní tomu začíná být díky stabilizované situaci, poklesu cen, vyšší kvalitě nabízených vozů a lepšímu servisu naopak.

Rovněž data z výzkumu STEM/MARK potvrdily, že Česká republika zvyšuje v oblasti ojetých automobilů svoji reputaci. V porovnání s Polskem hodnotí respondenti situaci v ČR jako výrazně lepší nebo lepší (39 %), se Slovenskem jsme hodnoceni lépe dokonce 43 % dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy