Tohle jinde neuvidíte. Největší sbírka filmových aut, která si pamatuje snad každý

"Dlužím ti nadupanou káru," řekne v závěru prvního Rychle a zběsile Brian O'Connor Dominicu Torettovi, když mu dává klíčky od oranžové Supry.
Na rozdíl od Exploreru bílý Peugeot 406 s prominentním nápisem "Taxi Marseille" je originálem z druhého filmu Taxi. Použitý byl při kaskadérských scénách, kdy ho řídil závodník Jean Ragnotti. Údajně jde o jediný vůz použitý při natáčení se všemi vychytávkami, které jsou ve filmu ukázané, Galiegue ho před šesti lety koupil přímo od Peugeotu.
O Ferrari ve filmech a seriálech by se dal patrně napsat samostatný obsáhlý text. Jistě víte, že červeným modelem 308 GTS jezdil soukromý detektiv Magnum ve stejnojmenném populárním seriálu z 80. let. Původně měl přitom jezdit Porsche, to ale údajně odmítlo své auto upravit tak, aby se do něj vysoký herec Tom Selleck pohodlně vešel.
Žluté Camaro alias Bumblebee, tedy kladného autobota nejen z prvního dílu Transformers asi není třeba představovat. Tak se raději podívejme na jednoho z hlavního antagonistů filmu z roku 2007, deceptikona se jménem Barricade, který na sebe bere podobu policejního Mustangu v úpravě Saleen.
Francouzský sběratel Franck Galiegue dal dohromady největší evropskou sbírku více než čtyř desítek filmových aut. Většinou přitom nejde o repliky, ale skutečně reálná auta použitá přímo při natáčení. Jeho sbírku je možné vidět asi 50 kilometrů od Paříže ve městě Etrechy, auta také půjčuje, takže si na pár hodin můžete připadat jako Michael Knight nebo Marty McFly. Podívejte se, co všechno dal dohromady. Zobrazit 44 fotografií
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
před 2 hodinami
Knight Rider, Taxi, Miami Vice... Společným jmenovatelem těchto filmů a seriálů jsou ikonické automobily v jedné z hlavních rolí. Jednotlivě se dají vidět docela často, dohromady, v rámci ucelené sbírky, už to tak běžné není. Kdo však zavítal na pařížský autosalon, tomu se povedlo prohlédnout si část největší evropské sbírky filmových aut. Alespoň virtuálně si ji můžete prohlédnout v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy