Rychlá cesta autem na jih je v nedohlednu. Středočeská část D3 se začne stavět nejdříve v roce 2024

ČTK ČTK
24. 5. 2016 14:42
Mezi Benešovem a Mirošovicemi o jeden pruh rozšíří přetížená silnice I/3. Teprve poté se má začít stavět dálnice D3. Podle Ředitelství silnic a dálnic ne dříve než za osm let.
Středočeská dálnice D3 zatím existuje pouze v plánech a studiích.
Středočeská dálnice D3 zatím existuje pouze v plánech a studiích. | Foto: ŘSD

Středočeská část dálnice D3 spojující Prahu s Českými Budějovicemi se začne stavět nejdříve v roce 2024. Na setkání s novináři to řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kroupa. Do té doby chtějí silničáři rozšířit silnici I/3 mezi Benešovem a Mirošovicemi u Benešova a vybudovat pro auta tunel umožňující pěším projít z města do konopišťského zámeckého parku.

"Pro město Benešov je absolutní nezbytností vybudování kruhových křižovatek U Topolu a Červené vršky a samozřejmě úsek zahloubení silnice I/3 podél konopišťského zámeckého parku," uvedl místostarosta Benešova Jiří Švadlena. Stavbu tunelu, který by měl být dlouhý 160 metrů, ještě musí definitivně schválit ministerstvo dopravy. Podle odhadů tunel vyjde na 690 milionů korun.

Komunikace I/3, která má nyní dva pruhy, bude o jeden pruh rozšířena. Stavba vyjde podle předběžných odhadů ŘSD na 77,8 milionu korun. Křižovatka u Červených vršků bude stát 38 milionů korun a U Topolu zhruba 60 milionů korun, doplnil Kroupa.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se mluví téměř tři desítky let. Zatím je v provozu pouze 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku. Středočeská část je ve fázi přípravy, nyní ŘSD zpracovává podklady pro územní rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy