První model z Jižní Ameriky. Ford ukázal malé SUV

Tomáš Rybecký
13. 3. 2013 10:28
Ford na autosalonu v Ženevě představil evropskou verzi nového SUV EcoSport
Foto: Ford

Hospodárný rodinný vůz chce Ford zákazníkům nabídnout prostřednictvím malého SUV EcoSport. První globální model značky Ford vyvinutý kompletně v Jižní Americe má všechny přednosti SUV, jako flexibilitu, prostornost, zvýšenou pozici za volantem a možnost pohybu mimo kvalitní vozovky.

Ford plánuje v následujících šesti letech prodat více než milion vozů SUV, tedy zejména modelů EcoSport a nedávno představené nové generace modelu Kuga. Ty by měla navíc doplnit i příští generaci Fordu Edge, většího a luxusnějšího SUV dosud nabízeného jen v USA.

Nový EcoSport bude v Evropě k dispozici s několika hospodárnými pohonnými jednotkami, mezi které patří zážehový tříválec 1.0 EcoBoost (92 kW), zážehový čtyřválec 1.5 Duratec Ti-VCT o výkonu 81 kW a vznětový agregát 1.5 Duratorq TDCi (66 kW), s nímž by měl být EcoSport nejúspornějším automobilem ve své třídě.

Nezaměnitelná silueta EcoSportu se svými aerodynamickými vlastnostmi podílí na nízké spotřebě vozu. Dominantní maska chladiče, krátká kapota motorového prostoru a výrazně skloněné čelní sloupky udělují novému SUV sportovní a moderní vzhled, zdůrazněný i hranatými světlomety.

EcoSport bude vybaven komunikačním a zábavním systémem Ford SYNC s hlasovým ovládáním, jehož součástí je funkce automatického tísňového volání v případě dopravní nehody nebo rozhraní Ford SYNC AppLink pro hlasové ovládání aplikací v chytrých telefonech. Zákazníkům bude k dispozici rozsáhlá řada asistenčních a bezpečnostních technologií včetně elektronického stabilizačního programu nebo asistentu pro rozjezd ve svahu.

Na evropské trhy se Ford EcoSport bude dodávat z Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy