Průzkum: Červená auta přitahují nejvíce ptačího trusu

Tomáš Rybecký
10. 7. 2012 12:50
Někteří odborníci tvrdí, že červenou barvu považují ptáci za hrozbu
Foto: Aktuálně.cz

Barva auta většinou reflektuje osobnost majitele, ale také ovlivňuje prodejnost ojetého auta v bazaru. Britský průzkum, jehož výsledky zveřejnil list Daily Mail, ukázal, že je tu ještě další věc, která s barvou auta úzce souvisí. Ptáci totiž nejraději vykonávají svoji potřebu na auta červené barvy.

Organizátoři studie nastražili celkem 1140 aut různých barev v pěti městech - v Brightonu, Bristolu, Glasgow, Leeds a v Manchesteru. Poté sledovali, které barvy budou nejvíce přitahovat ptačí trus.

Celých 18 % červených aut bylo označeno množstvím ptačího trusu. O 4 % za nimi se umístila auta modré barvy. Nejméně zasažena byla stříbrná auta (3 %) a pouhé jedno procento aut zelených.

Někteří odborníci tvrdí, že červenou barvu ptáci považují za hrozbu a proto na ni více útočí, než na ostatní, které se častěji vyskytují v jejich přirozeném prostředí. Snad jen tím se dá vysvětlit, proč je tak propastný nezájem ptáků o zelená auta.

Mluvčí Britského sdružení ornitologů k tomu ale řekl: „Víme, že ptáci mohou být přitahováni různými barvami, ale jejich trus na karoserii má pravděpodobně více společného s tím, kde parkujete. Když zaparkujete v místě s velkým množstvím hnízd ptáků, pravděpodobně bude vaše auto postiženo více."

Výsledek zkoumání 1140 aut zasažených ptačím trusem: červená 18 %, modrá 14 %, černá 11 %, bílá 7 %, stříbrná/šedá 3 %, zelená 1 %

 

Právě se děje

Další zprávy