Průšvihy s emisemi mají dalšího podezřelého, ve Francii se začal vyšetřovat také Renault

ČTK ČTK
13. 1. 2017 12:52
Pařížská prokuratura zahájila vyšetřování automobilky Renault kvůli podezření z manipulace s emisními testy. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj z úřadu státního zástupce. Vyšetřování bylo zahájeno na podnět francouzského úřadu pro ochranu spotřebitelů.
Podezření na manipulaci s měřením emisí padá nyní i na Renault (ilustrační foto).
Podezření na manipulaci s měřením emisí padá nyní i na Renault (ilustrační foto). | Foto: autoesa.cz

Úřad pro spotřebitele loni v listopadu předal prokuratuře poznatky ohledně podezření, že Renault mohl manipulovat s emisemi oxidů dusíku u některých naftových modelů. Předané materiály podle zdroje obsahují dokumenty, které policie zabavila při raziích na pracovištích Renaultu, záznamy rozhovorů s představiteli podniku a výsledky nezávislého testování vozů Renault.

Akcie Renaultu po zprávě klesly až o více než čtyři procenta. Firma se dnes zatím ke zprávě nevyjádřila. V listopadu Renault v krátkém prohlášení uvedl, že jeho motory vyhovují evropským zákonům.

Automobilové emise se předloni dostaly do centra pozornosti, když německý koncern Volkswagen přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy zaměřenými na emise oxidů dusíku.

Tento týden USA obvinily skupinu Fiat Chrysler z obcházení emisních testů pomocí softwaru u zhruba 100 000 naftových vozů, společnost ale tato obvinění odmítla. Více o zprávě se dočtete tady.

 

Právě se děje

Další zprávy