Přichází nejvýkonnější verze současné generace Fabie. Modelu Edition R5 vznikne pouze 1300 exemplářů

Jiří Kaloč
9. 2. 2018 16:16
Všichni zájemci o Škodu Fabii RS, kteří smutní nad absencí ostřejší sportovní varianty v rámci poslední generace, mohou nyní alespoň zčásti zaplesat. Škoda uvedla na trh limitovanou verzi modelu Fabia s označením Edition R5, kterou pohání motor 1.4 TSI o výkonu 92 kW v kombinaci se sedmistupňovou samočinnou převodovkou DSG. "Stovku" dá za necelých devět sekund a může jet rychlostí až 203 km/h. Vyrobeno bude 1300 kusů, ale pro Česko je určeno pouze 200 exemplářů. Doporučená cena je 474 900 korun.
Foto: Škoda Auto

Závodní oddělení Škoda Motorsport prožilo loni jeden z nejúspěšnějších roků ve své 116 let trvající historii a na počest všech vítězství a titulů soutěžního speciálu Škoda Fabia R5 a posádky Kopecký/Dresler uvádí na trh limitovanou edici oblíbeného hatchbacku.

Fabia Edition R5 se zážehovým motorem 1,4 TSI o výkonu 92 kW/125 k, automatickou převodovkou DSG a sportovním podvozkem se stává nejvýkonnější a zároveň také nejrychlejší verzí této generace.

Design speciální Fabie vychází z provedení Monte Carlo v bílé barvě s černě lakovanou střechou. Specifickými prvky jsou 17palcová kola z lehké slitiny, která můžete mít buď v zeleném, bílém nebo černém laku.

Na autě nechybí nápis "WRC 2 2017 Champion", exteriérové i interiérové dekorační polepy s tematikou R5 a další designové prvky odkazující na úspěšné soutěžní vozy týmu Škoda Motorsport.

Kromě toho se Edition R5 vyznačuje bohatou standardní výbavou, jejíž součástí jsou například vyhřívaná přední sedadla, zadní parkovací kamera, navigační systém Amundsen, automatická klimatizace, bezklíčový přístup a startování tlačítkem, parkovací čidla vzadu nebo dešťový senzor. Nechybí ani adaptivní tempomat.

Z hlediska jízdních zážitků potěší, že tvůrci Fabii Edition R5 vybavili sportovním podvozkem se sníženou světlou výškou a speciálními tlumiči s tužší charakteristikou.

Fabia Edition R5 a její úspěšný závodní předobraz Fabia R5
Fabia Edition R5 a její úspěšný závodní předobraz Fabia R5 | Foto: Škoda Auto

Benzinový čtyřválec s přímým vstřikováním paliva o objemu 1,4 litru zde dosahuje výkonu 92 kW a na přední kola se jeho točivý moment přenáší prostřednictvím dvouspojkové sedmistupňové převodovky DSG. Automobil dokáže zrychlit z klidu na 100 km/h za 8,8 s a dosáhne rychlosti 203 km/h.

Škoda Fabia Edition R5 vznikne v limitovaném počtu 1300 exemplářů, což by mělo zajistit patřičnou míru exkluzivity. Česku bylo přiděleno 200 kusů. Doporučená prodejní cena je 474 900 Kč a celá specifikace je s výjimkou barvy kol fixní. Zájemce si může přiobjednat pouze prodloužení záruky nebo rozšířené servisní služby.

 

Právě se děje

Další zprávy