Pozor na zatopené vozy. Začnou se objevovat v bazarech

Radek Pecák Radek Pecák
22. 5. 2010 0:57
auto

Takové vozy mohou vypadat jako prakticky nepoškozené, přesto však pro řidiče znamenají značné riziko. Jde o vozy, které byly vytopené při nynějších povodních na Moravě.

Před koupí takových vozů varuje sdružení SOVA „Působením vody dojde k poškození zejména elektrických a elektronických součástí vozu. To se pak může projevit nenadálými závadami během jízdy, které ve vysokých rychlostech mohou dokonce vést až k haváriím," upozornil předseda Sdružení SOVA Ing. Zbyněk Veselý. Navíc takový vůz je pak dále neprodejný.

Sdružení SOVA proto radí v následujících měsících při nákupu ojetiny v oblastech zasažených povodněmi i v jejich blízkém okolí věnovat větší pozornost stavu vozu z hlediska možných známek zatopení.

Zejména pod plastovými součástkami v interiéru se v takovém případě udrží zbytky písku nebo bahna, proto by bylo dobré, aby se tam zájemci o koupi ojetých vozů nejdříve podívali.

"Rozeberte čalounění ve dveřích, podívejte se pod prahové lišty, koberce i sedačky," radí Veselý. Známky zatopení však lze hledat i na místech, která běžně zájemce o ojetinu nezkoumá. „Podívejte se pod přístrojovou desku. Její kontrola bývá často opomíjena. Právě pod ní však mohou zůstat stopy po zatopení. Přičichněte k čalounění, zda necítíte zápach bahna, dívejte se po skvrnách na sedačkách," zdůraznil Veselý.

Více rad pro koupi ojetiny najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy