Počet vozidel na stlačený zemní plyn překročil 2000

Radek Pecák Radek Pecák
18. 10. 2010 0:56
auto

Už 2275 vozidel využívá v ČR ke svému pohonu stlačený zemní plyn a do konce letošního roku by se jejich počet mohl zvýšit na 3000. "Z dosud využívaných vozidel je 295 CNG autobusů," uvedla manažerka ČPU Markéta Schauhuberová. Počet CNG vozidel v ČR se na konci září oproti stejnému období loni zvýšil o téměř 50 procent. "Předpokládáme, že ke konci letošního roku bude v ČR jezdit okolo tří tisíc osobních a užitkových vozidel na CNG, nabídka je totiž opravdu veliká, na českém trhu je k dostání nejméně 30 druhů sériově vyráběných CNG aut," dodala Schauhuberová.

Řadu modelů, které ve svých motorech spalují zemní plyn, nabízejí například značky Fiat, Opel, Volkswagen či Mercedes-Benz.

Problémem je stále poměřně řídká síť čerpacích stanic. Je jich v ČR jen něco přes třicet. V příštím roce by mělo přibýt dalších osm až deset. Nejlépe je pokryta Praha, nejhůře jih Čech a Moravy.

Podle ČPU by v Česku mělo každý rok vyrůst kolem deseti nových plnících stanic CNG.

Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi ale ČR stále ve využívání CNG zaostává. Itálie například nabízí řidičům 700 čerpacích stanic na CNG. V Německu je v provozu 835 stanic a v Rakousku 200. Ve světě dnes jezdí více než 12 milionů CNG vozidel.

 

 

Právě se děje

Další zprávy