Pneumatiku pro Nissan Leaf lze montovat i na běžná auta

Radek Pecák Radek Pecák
11. 4. 2011 6:02
auto

Přesně 1,7 procenta paliva by měl ušetřit v průměru motorista, který vymění klasické pneumatiky na svém voze za novinku firmy Bridgestone s názvem  Ecopia EP150 s nízkým valivým odporem.

Takto vypadá Ecopia
Takto vypadá Ecopia | Foto: Bridgestone

Je určena pro kompaktní a středně velké osobní vozy. Je k dispozici s profilovými čísly 55 až 65 pro kola s průměrem ráfku 14" až 16".

O tom, že je vhodná pro ekologicky myslící motoristy, svědčí její prvomontáž na vozy Nissan Leaf, tedy na elektromobil, který je oceněn titulem Car of The Year 2011.

Pneumatiky Ecopia používají speciální technologii směsi, která snižuje tření a zahřívání pneumatiky během jejího otáčení. Bridgestone vymyslel a nechal si patentovat směs využívající nanočástice -  NanoPro-Tech(TM).

Nissan Leaf
Nissan Leaf | Foto: Aktuálně.cz

S nižší provozní teplotou pneumatik klesá valivý odpor, a tím i spotřeba paliva a emise CO2. Firma tvrdí, že rozhodující předností pneumatik Ecopia je skutečnost, že uvedeného zlepšení ekologických parametrů bylo dosaženo bez kompromisů v oblasti bezpečnosti, zejména pak při brzdění a jízdě na mokré vozovce.

Valivý odpor je snížen o 15%, což zajistí snížení emisí CO2 o 3 procenta.

Bridgestone má s vývojem ekologických pneumatik bohaté zkušenosti. Začal je vyrábět už v roce 1991 a prvotně byly určeny pro elektromobily. 

V testu německého ADAC, který hodnotil pneumatiky v roměru 195/66 dopadla Ecopia skvěle. Skončila na druhém místě.

 

Právě se děje

Další zprávy