Peugeot HX1: symbol změny se představí ve Frankfurtu

Zbyněk Klíč
11. 9. 2011 8:18
Peugeot představí na autosalonu ve Frankfurtu koncept sportovního užitkového vozu HX1.
Foto: Peugeot

Praha - Nový přístup v oblasti architektury vozu, aerodynamiky, variability, výbavy, provedení interiéru, použitých materiálů a také pohonné jednotky chce na frankfurtském autosalonu představit francouzská automobilka Peugeot.

Pilotním modelem změn se stane koncept sportovního užitkového vozu HX1.

Automobilka se lvem ve znaku se při vývoji automobilu zaměřila na aerodynamiku. Některé části vozu se proto při změně prostředí mění. Například na discích kol se otevírá sedm pohyblivých klapek, uspořádaných do podoby turbíny. Zaplní plochu disku, a sníží tak odpor vzduchu. Současně se při rychlosti vyšší než sto kilometrů v hodině nad zadními pátými dveřmi vysune malé přítlačné křídlo s postranními výběžky. Prostředí se přizpůsobují i dveře, které se vyklápí částečně do stran a nahoru.

Uvnitř vozu najde uživatel vše, na co je z moderních vozů zvyklý. Zaujme současný posun sedadla a sloupku řízení či automatické zpevnění volantu při změně stylu jízdy. Standardem jsou moderní materiály, použité ve výplni dveří či přístrojovém vybavení.

Peugeot se zaměřil také na ekologii a úsporné vlastnosti. Kombinovaná spotřeba paliva vozu HX1 je pouhých 3,2 l/100 km a emise CO2 83 g/km, výhradně na elektrický pohon dojede auto třicet kilometrů. Akumulátory lze nabíjet ze standardní zásuvky. Koncept nového Peugeotu má současné modely nahradit do několika let.

 

Právě se děje

Další zprávy