Continental svolává pět milionů aut kvůli problémům s airbagy. Nemusejí vystřelit

ČTK ČTK
4. 2. 2016 15:37
Continental svolá v USA pět milionů aut, například značek Honda, Chrysler a Mercedes, k výměně potenciálně vadných řídících jednotek airbagů. Podle Continentalu může elektrické systémy airbagu poškodit koroze a v případě nehody se nemusejí aktivovat. Zpráva přichází v době, kdy pokračuje rozsáhlé svolávání aut kvůli potenciálně vadným airbagům japonské společnosti Takata, jejichž nafukovací systém může naopak samočinně explodovat a vymrštit do vozu kožené části. Na tento typ nehody již zemřelo deset lidí. Celkový počet aut svolávaných kvůli problémům s airbagy se v USA navýšil na 24 milionů.
Ilustrační snímek airbagu.
Ilustrační snímek airbagu. | Foto: Radek Pecák

Společnost Continental Automotive Systems svolává ve Spojených státech pět milionů automobilů k výměně potenciálně vadných řídicích jednotek airbagů. Opatření se týká modelů automobilek Honda a Fiat Chrysler i dalších vozů. 

Společnost Continental Automotive Systems, která je divizí německého dodavatele automobilových součástek Continental, sdělila americkému Národnímu úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), že elektronické systémy airbagů může poškodit koroze. Airbagy se pak v případě nehody nemusejí aktivovat.

Firma se podle dokumentů spojí s výrobci automobilů, kteří zajistí bezplatnou výměnu řídicích jednotek. Se svoláváním již začaly automobilky Honda, Fiat Chrysler a Mercedes, uvedla agentura AP.

Zpráva přichází v době, kdy v USA pokračuje rozsáhlé svolávání automobilů kvůli potenciálně vadným airbagům japonské společnosti Takata. Úřad NHTSA minulý měsíc rozhodl, že do servisů musí zamířit dalších pět milionů aut s těmito airbagy. Celkový počet vozů svolávaných v USA kvůli airbagům firmy Takata se tak zvýšil na zhruba 24 milionů.

Nafukovací systém airbagů společnosti Takata může explodovat a vymrštit do vozu části kovu. V souvislosti s tímto problémem již bylo hlášeno deset úmrtí. Koncem listopadu američtí regulátoři firmě vyměřili pokutu 70 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč) za pochybení, kterých se dopustila v souvislosti se svoláváním airbagů k opravě.

Společnost Takata v rámci dohody s regulátory přiznala, že o problémech s nafukovači airbagů věděla, ale nedokázala včas zajistit jejich svolání. Takata v USA nadále čelí stovkám žalob a trestnímu vyšetřování ze strany ministerstva spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy