Peklo na dálnici D1 se ještě zhorší. Rekonstrukce bude teď probíhat už na šesti úsecích

ČTK ČTK
7. 10. 2016 13:30
Při zahájení rekonstrukce nového úseku mezi Jihlavou a Velkým Beranovem (112. - 119. kilometr dálnice D1) se přistoupí také k omezení dopravy na pouhý jeden pruh v každém směru. Letošní práce na dálnici D1 mají skončit 9. prosince.
Bagry, úzké jízdní pruhy a mobilní svodidla. To je nyní běžný stav na dálnici D1.
Bagry, úzké jízdní pruhy a mobilní svodidla. To je nyní běžný stav na dálnici D1. | Foto: Radek Pecák

Na dálnici D1 začínají opravy mezi Jihlavou na 112. kilometru a Velkým Beranovem na 119. kilometru. Omezení tam začnou v sobotu, kdy bude kvůli změnám dopravního značení od ranních hodin doprava v obou směrech stahována do jednoho jízdního pruhu. Jde o šestý úsek nejstarší české dálnice, na němž dělníci nyní provádějí modernizaci, sdělil  mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Mezi Jihlavou a Velkým Beranovem budou dělníci opravovat zhruba šest kilometrů dálnice. Rekonstrukce bude stát skoro 590 milionů korun bez daně, dokončena by měla být v červnu 2018. Provede ji sdružení stavebních firem vedených Vodohospodářskými stavbami. Dalšími členy sdružení je brněnská Firesta-Fišer a německá BT Beton- Technik.

Letošní etapa prací mezi Jihlavou a Beranovem je naplánovaná do začátku prosince, v zimním období by měly být práce přerušeny. Dělníci budou zatím v tomto úseku dálnice pracovat hlavně na rozšiřování krajnice.

Od soboty do středy 12. října budou auta směrem na Prahu mezi Jihlavou a Velkým Beranovem jezdit jedním jízdním pruhem, s výjimkou dopravní špičky od nedělních 14:00 do pondělních 10:00, kdy budou průjezdné dva pruhy. Směrem na Brno bude doprava stažena do jednoho jízdního pruhu od sobotních 06:00 do 14:00 v neděli. Od středy by měla být doprava v obou směrech vedena dvěma pomocnými pruhy. Omezení by měla pro letošek skončit 9. prosince.

Během víkendu nastanou změny ve vedení dopravy také u dalšího modernizovaného úseku D1 mezi Hvězdonicemi na 29. kilometru dálnice a Ostředkem na 34. kilometru. V neděli tam bude stažena do jednoho jízdního pruhu doprava na Brno a v pondělí začnou auta jezdit v jednom jízdním pruhu také směrem na Prahu.

Rekonstrukce dálnice mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru je rozdělena do 21 úseků, které se opravují postupně. Hotových je v současnosti prvních pět z nich, šest úseků je rozestavěno a dalších pět se nachází ve fázi výběrového řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy