Ostravské policejní Hyundaie jezdí na CNG

Tomáš Rybecký
20. 8. 2012 6:35
Městská policie Ostrava převzala dva vozy Hyundai ix20 s pohonem na CNG
Foto: Aktuálně.cz

V ostravském autosalonu Hyundai Rely Servis převzal ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim dva vozy Hyundai ix20, které budou zařazeny do výkonu služby ve městě. Oba vozy pocházejí z nošovického závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Ekologická zakázka

Vozidla byla přestavěna na pohon stlačeným zemním plynem, tzv. CNG, který výrazně snižuje provozní náklady a je i podstatně šetrnější k životnímu prostředí. Výrobcem ocelových lahví na stlačený zemní plyn je společnost Vítkovice a.s. a samotná CNG technologie pochází od renomovaného italského výrobce Tartarini.

„Těší nás, že jsme uspěli ve výběrovém řízení na dodávku vozidel pro městskou policii. Ačkoliv se tyto vozy v závodě Hyundai nevyrábějí v úpravě pro pohon stlačeným plynem, dokázali jsme najít řešení, abychom splnili přání zákazníka a dodali auta s požadovanou úpravou na CNG," říká Jan Řehák, majitel autosalonu Rely Servis.

Šetří benzin

„Jsem opravdu rád, že se auta Hyundai ix20, vyráběná v našem kraji, podařilo přestavět na úsporný pohon stlačeným plynem. Jedná se o dva pilotní vozy, ale jsem si jist, že je to teprve začátek naší spolupráce," řekl Zdeněk Harazim, ředitel Městské policie Ostrava, a dodal: „Pohon na stlačený zemní plyn je asi ta nejlepší cesta, jak zajistit maximální výkon služby při současné napjaté finanční situaci."

Model Hyundai ix20 se v nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech vyrábí od října 2010. Od začátku výroby bylo v Nošovicích vyrobeno celkem více než 95 tisíc vozů tohoto typu, které byly exportovány do padesáti zemí Evropy, Blízkého Východu a severní Afriky.

 

Právě se děje

Další zprávy