Sháníte ojeté rodinné auto, na které stačí čtvrt milionu? Máme nejlepší tipy mezi MPV

Petr Šikl
13. 12. 2018 6:03
Univerzální rodinné auto, do kterého se pohodlně vejdou čtyři nebo nejlépe pět osob včetně zavazadel, a navíc za rozumnou cenu? Přinášíme nejzajímavější tipy na pět ojetin.

Cestovat s rodinou totiž není jen tak, základem je prostorný automobil, kde se nebudete mačkat jako sardinky. Oblíbená kombi v případě dětí a zvířat nestačí, proto se před lety zrodila kategorie MPV, která uspokojí potřeby početnějších rodin. Při rozpočtu kolem čtvrt milionu je v oblasti ojetin z čeho vybírat.

Na přehled současných MPV na trhu s cenou do milionu se podívejte zde.

Ford S-Max/Galaxy (2007-2014)

Nejlépe uděláte s litinovou vznětovou osmnáctistovkou. Jakmile se nadechne, vystřelí kupředu. Déle se sice zahřívá a není příliš kultivovaná, ale bez filtru pevných částic je spolehlivá. Podobně můžeme hovořit o upraveném dvoulitrovém dieselu původem od PSA. Ten rozhodně není špatnou volbou (vozy určené pro český trh se obešly do roku 2010 bez filtru pevných částic).

Dvoulitrový benzinový agregát je výborný. Poskytuje překvapivě slušnou dynamiku, slabším místem je vyšší spotřeba paliva a vyšší hlučnost při rychlé jízdě. Avšak na kratší vzdálenosti není lepšího agregátu. Pětiválec od Volva vyhoví všem, kteří nemusejí hledět na spotřebu. Špatný není ani benzinový čtyřválec 1.6 EcoBoost, patří k těm spolehlivějším turbomotorům.

Nutné je počítat s investicí do podvozku, který na českých komunikacích přežije klidně 200 tisíc kilometrů, ale vzhledem k vyšší hmotnosti není možné očekávat zázraky (např. u spojky bude 100 tisíc kilometrů strop).

 

Právě se děje

Další zprávy