Boj o nejlepší rodinné kombi: Škoda Octavia má nové soupeře, bodují cenou i prostorem

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 12. 2021 6:02
I v záplavě vozů SUV se kompaktní kombi pořád jeví jako jedno z nejvhodnějších rodinných aut. Třída, které dlouhodobě vládne Škoda Octavia, je přitom pořádně nabitá. Už dávno nejde jen o korejské modely, nově se na zástupce z Mladé Boleslavi valí hned tři důležité novinky. Připravili jsme proto přehled toho, jaká kompaktní kombi mimo Octavii vlastně v Česku koupíte.

Ford Focus Kombi - od 482 900 Kč

Přehled kompaktních kombíků musíme začít u aktuálních novinek. Tou první je omlazený Ford Focus, který nedávno dostal nejen upravený vnější design třeba se standardními diodovými světlomety, ale rovněž přepracovanou kabinu mimo jiné s digitálními budíky nebo až 13,2palcovou volně stojící obrazovkou multimediálního systému, která s sebou nese i méně fyzických tlačítek. Oba prvky se ale nabízejí až ve vyšších výbavách nebo za příplatek.

Vnější rozměry se tolik nezměnily, Focus stále patří mezi větší kompaktní kombíky na trhu, což potvrzuje rozvor natažený na 2700 mm i kufr o objemu 635 litrů. Pod kapotou se modernizace podepsala absencí nejsilnějších nabízených jednotek - 1.5 EcoBoost o výkonu 110 nebo 134 kW a 2.0 EcoBlue o výkonu 110 kW. Kdo by o ně měl zájem, musí zvolit skladové zásoby verze před modernizací. Po ní totiž hrají prim benzinové mildhybridní tříválce, které se nabízejí i se sedmistupňovým dvouspojkovým řazením. Turbodiesel se volitelně dodává s osmistupňovým automatem.

Technické údaje

Ford Focus Kombi
Rozměry (d/š/v) 4672/1825/1497 mm
Rozvor náprav 2700 mm
Kufr 635/1653 l
Benzinové motory 1.0 EcoBoost (92 kW), 1.0 EcoBoost mHEV (92/114 kW)
Naftové motory 1.5 EcoBlue (88 kW)
Cena od 482 900 Kč

Cena omlazeného Focusu s karoserií kombi startuje na akčních 482 900 korunách s tříválcem o výkonu 92 kW. Podíváme-li se do ceníku končícího modelu, ten začínal na akčních 449 900 korunách se stejným motorem, ale o něco horší výbavou. Dodejme, že končící model je stále možné koupit ze skladových zásob.

Dohromady se novinka nabízí v pěti výbavových stupních, a to včetně outdoorového modelu Active X a sportovně laděného ST-Line X. Později se do nabídky vrátí i plnohodnotná sportovní verze ST s výkonem 206 kW. Základní verze Trend Edition pak disponuje mezi jinými nouzovým brzděním, pomocníkem pro jízdu v pruzích, manuální klimatizací, rádiem s osmipalcovým displejem, tempomatem, elektricky ovládanými okny vpředu i vzadu, střešními ližinami nebo plně diodovými předními světlomety.

 

Právě se děje

Další zprávy