Novým světovým autem je VW Up. Kdo vládl před ním?

Radek Pecák Radek Pecák
8. 4. 2012 7:24
Malý městský automobil na trůnu vystřídal elektromobil Nissan Leaf
Foto: VW

Pouze německé vozy byly ve finále letošní ankety o Světové auto roku. Nakonec porotci před BMW 3 a Porsche 911 upřednostnili Volkswagen Up. Mimochodem, tím tak trošku přidělili kousek slávy i Škodě Citigo, protože ta je vlastně jen jinak oblečeným nejmenším Volkswagenem.

Volkswagen je v této anketě, která se pořádá od roku 2005, a jejíž výsledky se tradičně vyhlašují během autosalonu v New Yorku, velmi úspěšnou automobilovou značkou. Během posledních čtyř let totiž získal prvenství hned třikrát. V roce 2009 si připsala prvenství aktuální šestá generace Golfu, předloni slavil vítězství model Polo a letos tedy Up!. Jen vloni vítěznou šňůru přerušil elektromobil Nissan Leaf.

Navíc hned v prvním ročníku ankety vyhrála minulá generace vozu Audi A6, což je samozřejmě také auto s příslušností do koncernu Volkswagen.

VW má nejvíce prvenství

O zbývající prvenství se podělilo BMW ( s modelem 3 v roce 2006), Lexus (úspěšný byl typ LS 460 v roce 2007), Mazda s modelem řady 2 v roce 2008 a Nissan vloni se zmiňovaným Leafem.

Vítěze letos vybírala odborná komise 64 automobilových novinářů z 25 zemí světa. Česká republika svého zástupce v porotě neměla. 

Vedle výsledků Světového auta roku 2012 byly v New Yorku zveřejněny také výsledky anket World Performance Car, World Car Design of the Year a World Green Car.

Světovým výkonným autem roku 2012 se stalo Porsche 911 (991), které ve finálové trojce porazilo Lamborghini Aventador LP 700-4 a McLaren MP4-12C. Zeleným autem roku 2012 je Mercedes-Benz S250 CDI BlueEfficiency, nejhezčí design má pak podle odborné komise Range Rover Evoque.

 

Právě se děje

Další zprávy