Nový Mercedes rezervuje stůl v restauraci a dovede vás k ní. Stačí stisknout tlačítko

Jan Markovič Jan Markovič
Aktualizováno 21. 9. 2016 22:56
Stuttgartská automobilka představila v nové generaci Mercedesu E službu Concierge. V té je k dispozici telefonní linka, která posádce vozu pomůže s rezervacemi, navigací nebo poradí v dalších oblastech. Není přitom ani potřeba vytáčet číslo, v kabině je připraveno přímo speciální tlačítko.
Concierge servis bude dostupný zatím v 19 vybraných evropských zemích a zdá se, že Česká republika mezi ně patří také.
Concierge servis bude dostupný zatím v 19 vybraných evropských zemích a zdá se, že Česká republika mezi ně patří také. | Foto: Mercedes-Benz

Když řidič Mercedesu E nové generace dostane chuť na indické jídlo, nemusí už zastavovat a pátrat třeba na Googlu. Stačí mu stisknout tlačítko na stropním panelu. Dovolá se na speciální linku, kde je k dispozici takzvaný Concierge esrvis. Jednoduše řečeno jde o operátora, který se pokusí v rámci možností splnit nejrůznější přání. A může to být právě vyhledání nejbližší indické restaurace.

Operátor samozřejmě zvládne rezervovat stůl, pokud je k dispozici. Díky propojení přes vzdálené ovládání vozu me connect ale dokáže zaslat adresu restaurace přímo do navigace vozu. Systém pak následně spustí navádění. Mercedes tak chce řidiči a jeho posádce cestování co nejvíc zpříjemnit.

Foto: Mercedes-Benz

V nabídce jsou i další služby. Servis pomůže s vyhledáním hotelu i jeho rezervací. Stejně tak přes něj lze rezervovat třeba letenky nebo lístky do divadla či na fotbalový zápas. Svého concierge se může posádka ptát i na zajímavosti v okolí a následně se k nim opět pomocí navigace nechat dovézt. Služba funguje i mimo vůz, to už je ale potřeba z telefonu vytočit číslo hot linky.

Concierge servis bude dostupný zatím v 19 vybraných evropských zemích a zdá se, že Česká republika mezi ně patří také. Najdeme ji v ceníku výbavy pro Mercedes E. Nejde ale o příplatek, služba je zdarma (zákazník samozřejmě platí za vstupenky nebo letenky), ale s poznámkou, že od druhého roku provozování je už zpoplatněna.

Službu Concierge prezentovala automobilka během mezinárodních testovacích jízd Mercedesu E kombi v okolí Hamburku. Během nich jsme testovali tento vůz s obřím zavazadlovým prostorem s benzinovým šestiválcem i úsporným naftovým čtyřválcem. První jízdní dojmy najdete zde.

Foto: Mercedes-Benz

Concierge není zdaleka jedinou funkcí služby me connect. Pomocí vzdáleného ovládání lze kontrolovat některé provozní údaje vozu, například dojezd na zbývající palivo v nádrži. Pomocí chytrého telefonu pak lze také parkovat. O parkování na dálkovém ovládání jsme psali zde.

Chytrý telefon také může nově posloužit jako náhrada za klíček. Stačí mít přístroj podporující technologii NFC. Na něj lze pak nahrát údaje z klíčku. Smartphone po přiložení k madlu dveří auto odemkne a po vložení do přihrádky vybavené také indukčním dobíjením je možné auto nastartovat. Také to jsme si během testu vyzkoušeli, systém rozpoznal nahraný klíček bezchybně.

 

Právě se děje

Další zprávy