Nový Ford Mondeo se poprvé naživo ukáže v Moskvě

Radek Pecák Radek Pecák
2. 7. 2010 0:00
auto

Kromě modernizovaného vzhledu exteriéru a interiéru nabídne facelift Fordu Mondeo, který se veřejnosti poprvé ukáže na konci sprna na autosalonu MIAS 2010 v Moskvě, také řadu nových elektronických prvků a také dva nové výkonné motory.

Hlavními prvky, které utvářejí nový vzhled, jsou dominantnější spodní lichoběžníková dolní mřížka chladiče a štíhlejší, stylověji působící horní mřížka. Kapota motorového prostoru má nyní dynamičtější profil. V novém předním nárazníku se objevují LED světla pro denní svícení. LED technologie našla uplatnění také vzadu, v nově navržených sdružených svítilnách.

Foto: Ford

V přepracovaném interiéru  je nová středová konzola, nové dveřní výplně s integrovanými klikami a nová stropní konzola s nepřímým osvětlením prostoru pro cestující.

Spolu s novým Mondeem poprvé vstoupí na trh dosud nejvýkonnější verze přeplňovaného zážehového motoru Ford EcoBoost SCTi 2,0 l, naladěná na 176 kW (240 koní), která se zařadí vedle stávající varianty o výkonu 149 kW, známé již z modelů S-MAX a Galaxy.

Další premiérou pro nové Mondeo je rozsáhle inovovaný vznětový agregát Ford Duratorq TDCi 2,2 l, který má nyní výkon 147 kW (200 koní) a stává se tak nejvýkonnějším představitelem řady Duratorq v historii.

V zájmu dalšího zlepšení hospodárnosti přichází nové Mondeo s několika novými řešeními ze sady technologií Ford ECOnetic, kam patří systém rekuperačního dobíjení Smart Regenerative Charging, ukazatel Ford Eco Mode a aktivní ovládání klapek v předních otvorech pro přívod vzduchu. Systém nazvaný Active Grille Shutter elektronicky reguluje množství vzduchu přiváděného k chladiči a do motorového prostoru. Tak se nejen snižuje aerodynamický odpor, ale motor se současně může v chladnějším počasí rychleji zahřát.

Nové Mondeo přinese i řadu nových asistenčních systémů. Jedná se mimo jiné o systém upozornění na nechtěné opuštění jízdního pruhu, systém monitorování pozornosti řidiče nebo samočinné přepínání dálkových a potkávacích světlometů. Zájemci o Mondeo mohou zároveň počítat s technologiemi uvedenými již v novém S-MAXu a Galaxy, jako je systém monitorování mrtvých úhlů, omezovač rychlosti, elektricky ovládaná dětská pojistka zadních dveří nebo zadní parkovací kamera.

 

Právě se děje

Další zprávy