Nový elektromobil z Indie bude za rozumnou cenu

Tomáš Rybecký
28. 6. 2012 8:35
Tata Technologies vyvíjí levný a komfortní elektromobil
Foto: Aktuálně.cz

Indická společnost Tata Technologies dokončila studii nového elektromobilu s výraznou pomocí technologií Dassault Systèmes. Tata Technologies je částí průmyslového gigantu Tata Group, do něhož patří i automobilka Tata Motors, proslavená laciným autem Nano.

Dostupná cena

Studie vozu splňuje všechny nároky plnohodnotného vozu, který pohodlně přepraví čtyři dospělé cestující. Ve voze jsou použity moderní systémy a jeho cena má být dostupná prakticky všem. Cena elektrického vozu s dojezdem 160 km by neměla přesáhnout 20 000 dolarů tj. cca 400 000 korun.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavním úkolem při vývoji bylo vměstnat do velmi malého prostoru co nejvíce požadovaných systémů tak, aby byl zachován komfortní prostor pro cestující. Pomocí programů CATIA a ENOVIA V6 společnosti Dassault Systèmes vzniklo několik studií, které byly přístupné účastníkům projektu eMO (Electric Mobility) bez ohledu na jejich místo působení. To usnadnilo jejich vyhodnocení a volbu nejlepšího řešení.

Pomoc z virtuálního prostoru

Společnost Dassault Systèmes poskytuje firmám i jednotlivcům virtuální vizi projektů pro udržitelnou inovaci. Její špičková řešení mění způsob, jímž jsou navrhovány, vyráběny a podporovány nové výrobky. Platforma 3Dexperience od Dassault Systèmes umožnila vývojovým týmům pracovat s jednotným systémem dat v reálném čase.

Čtyři spolupracující mezinárodní centra Tata Technologies, podílející se na projektu eMO, totiž sídlí v indické Puně, severoamerickém Detroitu, anglickém Coventry a německém Stuttgartu. To zlepšilo týmovou spolupráci a členové jednotlivých týmů tak měli více času na testování jednotlivých prvků zaměřených na snížení spotřeby energie jako je váha vozidla, valivý odpor nebo aerodynamika.

 

Právě se děje

Další zprávy