Nové SUV C4 Aircross od Citroënu je již v prodeji

Tomáš Rybecký
29. 5. 2012 9:33
Citroën útočí na atraktivní a rozvíjející se segment kompaktních SUV se zajímavým modelem C4 Aircross
Foto: Aktuálně.cz

Nový model technicky vychází z modelu ASX partnerské automobilky Mitsubishi. Tuto metodu použil Citroën již potřetí (po větším SUV C-Crosser a elektromobilu C-Zero). Stejně jako ASX se i C4 Aircross vyrábí ve stejné továrně v Japonsku v Okazaki. Citroën je však velmi odlišný jak v designu, tak v celkovém pojetí.

Cílem Citroënu nebylo vytvořit agresivní off-road ale ani rodinný automobil. C4 Aircross je vozem nabízejícím pohodlí, bezpečnost s jistotou dojetí do cíle i za nepříznivých podmínek. Chce oslovit rovným dílem muže i ženy toužící po autě s vlastní výraznou identitou. K vytvoření tohoto individuálního vozu měli designéři Citroënu u modelu C4 Aircross mnohem větší prostor než u předchozího modelu C-Crosser. Příď i záď vozu jsou zcela odlišné, takže s ASX má společné prakticky jen boční dveře. Z portfolia doplňků Citroenu DS3 byly převzaty LED světlomety a střešní spoiler. Zadní světlomety byly spolu s dalšími designovými detaily převzaty z konceptu Citroën Hypnos.

S modelem C-Crosser (vycházejícím z Mitsubishi Outlander) má C4 Aircross shodný technický základ včetně platformy a dlouhého rozvoru náprav, který je shodný s C-Crosserem.

Citroën vůz uvádí jako městské SUV, což podporuje i velmi malý průměr otáčení. Přitom je praktický s objemem zavazadlového prostoru 442 l.

Vůz je dodáván s motory 1,6i (zážehový) a 1,8 HDi (turbodiesel) od Mitsubishi a turbodieselem 1,6 HDi od Citroënu. Všechny, včetně vlastního 1,6 HDi, jsou ve standardu dodávány se systémem Stop&Start z dílen Mitsubishi.

Citroën C4 Aircross oproti většině podobně koncipovaných SUV nabízí praktické přepínání mezi třemi režimy pohonu: pohon předních kol 2WD , pohon všech čtyř kol 4WD a třetí režim LOCK s pohonem všech čtyř kol s přenosem více točivého momentu na zadní nápravu.

K dispozici jsou tři úrovně výbavy - Attraction, Tendance a Exclusive. Základní úroveň Attraction zahrnuje sedm airbagů, USB zástrčka v přihrádce středové loketní opěrky nebo hands free sadu Bluetooth s funkcí streaming audio, umožňující přehrávání bez kabelu ze smartphonu nebo jiného přehrávače vybaveného technologií Bluetooth.

Za příplatek můžete dostat špičkové hi-fi zařízení firmy Rockford Fosgate s osmi reproduktory, subwooferem a celkovým výkonem 710 W. V nabídce je i navigace s dotykovým displejem 7", harddiskem pro mapy a 10 GB vyhrazenými pro uložení hudby ve formátu MP3/WMA. K systému patří i DVD přehrávač. Navigační systém je spojen s barevnou kamerou pro snadné couvání.

Citroën C4 Aircross je od 23. května v prodeji se zaváděcí cenou 479 900 Kč za verzi 1,6i 2WD Attraction. Nejlevnější varianta s pohonem 4x4 (1,6 HDi 4WD Tendance) stojí 599 900 Kč. Při využití služby Citroën Financial Services se poskytuje sleva 40 000 Kč a rozšířená záruka na pět let nebo 90 000 km.

 

Právě se děje

Další zprávy