Nové plodiny: Radost z úrody a neštěstí pro pneumatiky

ČTK ČTK
3. 8. 2012 10:01
V nových pneumatikách jsou až čtyři vrstvy kevlaru
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Geneticky upravené plodiny sice americkým zemědělcům přinášejí vyšší výnosy, zároveň ale představují nečekanou překážku pro jejich stroje.

Mají příliš tuhé stonky, které dokonce propichují pneumatiky, a farmáři tak nezřídka při práci uvíznou na poli.

Výrobci pneumatik museli proto začít nabízet na zemědělské stroje odolnější gumy s kevlarem používaným jinak třeba v neprůstřelných vestách.

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ)  tak vyslyšeli například žádost iowského pěstitele kukuřice a sójových bobů Marka Dimita, který se před časem kvůli defektům na pneumatikách často potýkal s prostoji. "Sundat pneumatiku z vozu není úplně snadné," uvedl farmář. Tuhá stébla mu prý u sázecího stroje prorazila nejméně půl tuctu gum.

"Když tím člověk každé ráno stráví dvě hodiny, začne být trochu otrávený," dodal zemědělec.

Na nové stroje se zatím nemontují

Třiapadesátiletý Dimit, který farmaří už 35 let, se proto obrátil na jednoho z dodavatelů pneumatik, společnost Titan International. Firma pak vyvinula novou pneumatiku se čtyřmi vrstvami kevlaru, který se jinak používá v neprůstřelných vestách či vojenských přilbách. "Od té doby jsem nezaznamenal píchlou gumu," uvedl zemědělec.

Odolné pneumatiky s použitím kevlaru se dosud podle WSJ vyráběly pro osobní auta a off-roady. Vyrábí je například firma Goodyear či Essex Manufacturing. Producenti zemědělských strojů, jako Deere &Co. či Fiat Industrial je ale zatím podle amerického deníku ve svých výrobcích nepoužívají.

Vylepšené pneumatiky jsou totiž dvakrát dražší než obyčejné, když stojí kolem 300 dolarů (asi 6000 korun) za kus. Do budoucna by se to ale prý mohlo změnit.

Ve Spojených státech se ročně prodají asi tři miliony zemědělských pneumatik. Od roku 2007 jejich prodeje rostou v průměru o čtyři procenta ročně díky neutuchajícímu zájmu o zemědělskou techniku.

 

Právě se děje

Další zprávy