Němci mají od středu zimní pneu povinné bez pardonu

Radek Pecák Radek Pecák
30. 11. 2010 3:51
auto

Prvního prosince, je den, kdy začne v Německu platit povinné používání zimních nebo celoročních pneumatik při sněhu, ledu či břečce na silnicích.

Nařízení schválila horní komora německého parlamentu.

Foto: CCS

Všichni, kteří tedy budou od tohoto dne přejíždět česko-německé hranice, by na tento fakt měli myslet. Pokud někdo pojede na "letních" a přistihne ho německá policie, hrozí za to pokuta 40 eur (989 Kč). Způsobí-li řidič kvůli nevhodnému obutí auta navíc dopravní komplikace nebo nehodu, bude peněžitý trest dvojnásobný.

Novelizovaná silniční vyhláška zavádí povinnou zimní nebo celoroční výbavu pro všechny kategorie silnic a všechny druhy motorových vozidel s výjimkou autobusů s více než osmi místy k sezení a nákladních vozů nad 3,5 tuny, které mohou mít zimní kola jen na hnacích nápravách.

Některý řidičům se zdá, že ani Němci nemysleli na všechno. Používání  zimních pneumatik není totiž nijak kalendářně omezeno a bude záviset na konkrétních podmínkách panujících na silnici. To už předem vyvolalo debaty, neboť nová pravidla nespecifikují, odkdy je vozovku možné považovat za namrzlou nebo zasněženou, aby na ni smělo vjet jen auto se zimními gumami.

 

Právě se děje

Další zprávy