Nejlepší letošní motor je ten nejmenší. Vyrobil ho Ford

Radek Pecák Radek Pecák
17. 6. 2012 20:40
V rámci ankety International Engine of the Year se vyhlašoval i "nejzelenější" motor
Foto: Radek Pecák

Automobilky Ford, BMW, Volkswagen a Audi ovládly letošní anketu International Engine of the Year.

Absolutním vítězem ze všech motorů se stal nakonec motor Fordu 1,0 Ecoboost, který spadá do té úplně nejnižší kategorie se zdvihovým objemem válců do jednoho litru.

Motor je zatím k mání v jediném modelu - Fordu Focus -, ale automobilka s modrým oválem ho chce brzy začít montovat pod kapotu prakticky všech svých osobních vozů.

Takto motor vypadá mimo vůz.
Takto motor vypadá mimo vůz. | Foto: Radek Pecák

V této kategorii skončil na druhém místě dvouválec Fiatu 0,9 TwinAir a třetí skončil tříválcový motor, který pohání také škodovácké Citigo, neboli 0,9 R3.

Nejlepší "čtrnáctistovku", tedy motor s objemem od 1,0 do 1,4 litru, dělá podle názoru poroty v současnosti Volkswagen. Jde o dvakrát přeplňovaný motor 1,4 Twincharger. Ze škodovek jím disponuje pouze Fabia RS. Pohání ale dlouhou řadu Volkswagenů.

BMW je vítězem čtyř kategorií

V dalších kategoriích ("patnácti- až osmnáctistovky, dvoulitry, třílitry i čtyřlitry") dominovala značka BMW. Nejmenší zmiňovaný motor 1,6 je ale montován rovněž do řady Citroënů a Peugeotů, protože jde o společné dílo bavorské automobilky a francouzského koncernu PSA.

Nadvládu BMW v kategorii výkonnějších motorů přerušilo pouze Audi, a to v kubatuře 2,0 - 2,5 litru. Tam porotci shledali jako nejlepší motor Audi 2,5 turbo R5. Ten se nalézá v modelech RS3 a TT RS.

Nejlepší vysoce výkonný motor pak sestrojili v továrně Ferrari. Jejich agregát 4,5 V8 z modelu Italia a 458 Spider současně zvítězil i v objemové kategorii nad čtyři litry.

V kategorii nejvýkonnějších motorů zvítězil ten z modelu Ferrari 458 Italia.
V kategorii nejvýkonnějších motorů zvítězil ten z modelu Ferrari 458 Italia. | Foto: Radek Pecák

Cenu pro nejlepší "zelený" motor získá automobilový koncern General Motors za hybridní soustrojí 1,4i s elektromotorem, které se nachází v modelech Chevrolet Volt a Opel Ampera.

Porotci sestavili i absolutní pořadí. Medailové stupně za Fordem 1,0 Ecoboost obsadil Volkswagen 1,4 TSI a Ferrari 4,5 V8.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej aut Ford Focus.

 

Právě se děje

Další zprávy