Návrat Humvee

Tomáš Rybecký
16. 8. 2012 0:40
Hummer H1 se vrací jako stavebnice
Foto: Aktuálně.cz

Hrdina války v perském zálivu a legenda americké armády, to je Humvee. Když si jej přáli i nevojenští zákazníci, vytvořila společnost AM General na začátku 90. let civilní verzi, kterou nazvala Hummer. Tu později pod označením H1 prodával ve své prodejní síti koncern General Motors. GM postupně vytvořila další tři modely s nově vytvořenou značkou Hummer - H2, H3 a HX. V roce 2009 se však GM kvůli krizi rozhodlo Hummer zlikvidovat a samotná společnost AM General v produkci civilních vozů nepokračovala. Nyní se u AM General společně s Hummerguy.net rozhodli připravit návrat původního vozu.

Věc má ale háček. Kromě toho, že si zákazníci musí svůj Humvee C-Series, jak byl vůz nazván, sami sestavit, musí si do něj také samostatně pořídit motor.

Základní cena je 59 000 dolarů (1,2 milionu Kč). K tomu je navíc možno za 75 000 dolarů (tj. 1,5 milionu Kč) dokoupit 6,6 litrový dieselový motor H1 Alpha z původního H1. S výslednou cenou kolem 140 000 dolarů (2,8 milionu Kč) ale vychází mnohem výhodněji koupě ojetého původního vozu. Ten lze pořídit za méně než polovinu, takže ještě zůstane dostatek na jeho renovaci. Zájemce také musí peněženku připravit na krmení motoru se spotřebou 20 l nafty na 100 km.

 

Právě se děje

Další zprávy