Nejistota ve Škodovce. Kde se budou vyrábět nová auta?

Radek Pecák Radek Pecák
9. 11. 2013 18:50
Hlavní novinkou Škody Auto v se v roce 2014 stane nová fabia
Foto: Aktuálně.cz

Současný počet modelových řad mladoboleslavské Škody, kterých je sedm, zůstane pro nadcházející dva roky zachován. Taková smršť novinek, jaká se odehrála letos, se v dohledné době nebude opakovat. 

Škoda totiž musí dokončit obnovu svých stávajících modelů, zavést prodeje svých klíčových modelů, což je nová octavie a oba rapidy, na všech trzích, a teprve pak se zaměřit na další rozvoj. Ten by měl přinést rozšíření počtu nabízených modelů minimálně o další tři.

Přitom vůbec není jisté, zda se chystané novinky vůbec budou vyrábět v Česku. Nejistota panuje hlavně v pobočném závodě Škody ve východočeských Kvasinách, kde se vyrábí v současnosti vozy roomster, superb  a yeti. Přitom tam se v současnosti hodně investuje, například se staví nová svařovna.

To hlavní závod v Mladé Boleslavi má o budoucnost postaráno. Letos se zde začala vyrábět nová octavia, další novinkou produkovanou zdejšími dělníky jsou obě karosářské varianty rapidu a příští rok se začne s produkcí třetí generace fabie.

Právě nová fabia bude hlavní událostí roku 2014 pro Škodu. Opět se bude vyrábět jak ve verzi hatchback, tak i combi. Je pravděpodobné, že tentokrát budou uvedeny obě karosářské verze současně. Prakticky jisté je také to, že fabia III se už nebude, stejně jako její dvě předchůdkyně, nabízet ve sportovní verzi RS.

Kromě toho ještě Škoda příští rok dokončí uvádění verzí octavie. Ta se letos představila ve verzi liftback i combi, lidé si už mohou kupovat i verzi RS. V roce 2014 bude k mání také s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a svého uvedení se dočká i nová generace verze Scout, což je vůz upravený pro jízdu v lehkém terénu.

Elektromobil zřejmě v roce 2015

Původně šéf automobilky Winfried Vahland vloni zmiňoval i to, že by se právě v roce 2014 měl představit i první sériově vyráběný elektromobil Škoda, což bude Citigo. Tyto plány však byly odloženy zřejmě až na rok 2015. Parametry budou stejné jako u "bratrského" Volkswagenu e-Up.

Zřejmě už na přelomu roku 2014 a 2015 se objeví alespoň fotografie nové generace vlajkové lodi automobilky, tedy superbu. Podle zpráv ze Škody bude doslova prošpikován špičkovými asistenčními systémy a multimediálními funkcemi. Mnohé z toho určitě využije z nové generace Volkswagenu Passat, jejíž příchod je plánován na příští rok.

Buď v roce 2015 nebo 2016 Škoda začne nabízet nové SUV. Půjde o první vůz Škody schopný převážet až sedm pasažerů. O tom, kde se vlastně toto nové auto, které Škoda potřebuje především pro své zákazníky v Rusku a v Číně, zatím vedení koncernu Volkswagen nerozhodlo. Škoda má připravené kapacity v závodě Kvasiny, ve hře je ale údajně i některá z nevytížených továren VW ve Španělsku.

Design podle vyjádření šéfdesignéra automobilky Jozefa Kabaně bude pro Škodu netypický a je vytvářen na míru těm zákazníkům, kteří se nestydí za to, že jezdí v dražším a zajímavě tvarovaném voze. 

Toto SUV doplní úspěšný model Yeti, který právě prochází faceliftem a jeho nová generace by měla být na trhu také zřejmě v roce 2016. Stejně jako mnozí její konkurenti Škoda tyto dvě SUV doplní ještě třetím vozem této kategorie. V tomto případě je téměř jisté, že se opět využije spolupráce s Volkswagenem, který tento vůz staví na technických základech minivozů Up - Citigo - Mii. Je proto hodně pravděpodobné, že výroba nebude svěřena dělníkům v Česku.

Totéž velmi pravděpodobně hrozí rovněž u velkoprostorového vozu Roomster. Škoda oficiálně mluví o tom, že se o budoucnosti tohoto vozu, který je ve výrobě už sedm let a dvakrát změnil výrobní závod, zatím nerozhodlo. Z nabídky Škody ale nezmizí. 

Neoficiální informace hovoří o tom, že by nový roomster mohl být vlastně osobní verzí dodávky, podobné kategorie jako jsou například Citroën Berlingo či Renault Kangoo. V tom případě by Škoda zabila dvě mouchy jednou ranou, protože současně by (samozřejmě po vyjmutí zadních sedaček a dalších nebytných úpravách) získala i užitkový automobil pro živnostníky, který jí nyní v nabídce velice chybí.

Jako třešnička na dortu by se přibližně v pětiletém horizontu mohlo v nabíce Škody objevit i auto s karosérií kupé. Škoda má v tomto ohledu zajímavou tradici a navíc zejména korejská, ale i francouzská konkurence takové vozy v nabídce má. 

 

Právě se děje

Další zprávy