Mnichovský autosalon láká na různé druhy mobility. Nových aut ale mnoho není

BMW i Vision Circular je jednou z mála do začátku autosalonu utajených novinek.
BMW, pro které je to domácí autosalon, má jeden z největších stánků ať už na výstavišti, nebo i ve městě, kde bude výstava přístupná veřejnosti zdarma. Hlavní novinku představuje koncept i Vision Circular, který ukazuje vizi udržitelného kompaktního modelu značky pro rok 2040.
Základem je u něj využívání druhotných materiálů, tedy takových, které už někdy někdo použil, následně je recykloval a teď se ve výrobním řetězci objevují znovu. BMW i tímto způsobem chce snížit svou uhlíkovou stopu a přispět tak k řešení změn klimatu. Koncept i Vision Circular je potom vyroben stoprocentně z recyklovaných materiálů a je také stoprocentně recyklovatelný.
Vedle toho má auto také zcela jiný design, než na jaký jsme u BMW zvyklí. Začíná to už přední částí s ledvinkami, které tvoří jeden celek se světlomety a postrádají tak například chromovaný rámeček. Nová je i silueta vozu, který nakonec není lakovaný. Barvu dodává druhotný hliník. A konečně udržitelný a nový, přitom podle značky stále luxusní, je i interiér. Ten vyniká třeba volantem a dalšími díly z 3D tiskárny.
Vedle nového konceptu BMW je v Mnichově k vidění i koncept Mini Vision Urbanaut (vlevo), který rovněž ukazuje možnosti mobility budoucnosti. Opět vrací do hry karoserii MPV, interiér ne nepodobný obývacímu pokoji a v některých případech se umí řídit i sám.
Foto: Martin Přibyl
Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 9. 2021 6:01
Tradiční autosalon ve Frankfurtu se letos změnil na veletrh mobility v Mnichově. Na výstavě tak uvidíte třeba hojně zastoupená jízdní kola. Skutečně nových aut ale mnoho nenajdete. Utajit se povedlo jen několik málo vozidel, například malý Volkswagen ID.Life nebo elektrický Mercedes třídy G. Co nového v Mnichově je, najdete v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy