Mini Countryman bude jezdit rallye

Radek Pecák Radek Pecák
7. 8. 2010 0:00
auto

Už příští rok se MINI se vrátí do Mistrovství světa automobilových soutěží. V roce 2011 vstoupí do seriálu FIA WRC (World Rally Championship) a sezóna 2012 bude jeho prvním plnohodnotným účinkováním v této nejvyšší disciplíně automobilových soutěží.

Nasazen bude soutěžní vůz postavený na základě sériového modelu MINI Countryman ve spolupráci se společností Prodrive.  Auto pohání přeplňovaný čtyřválec 1,6 litru od BMW Motorsport. Automobil odpovídá regulím třídy Super2000, které umožňují startovat automobilům s přeplňovanými motory do objemu 1600 cm3 a s pohonem všech kol. První start v soutěži se odehraje ještě letos na podzim

Vstupem do světa automobilových soutěží  MINI navazuje na svoji bohatou tradici v této disciplíně motoristického sportu. V šedesátých letech například slavil MINI Cooper S mnoho triumfů v Rallye Monte Carlo.

Ředitel společnosti Prodrive, David Richards, ke společnému projektu uvádí: „V 60. letech porazil drobný MINI Cooper S silný Ford s osmiválcovým motorem, čímž si získal srdce mnoha příznivců rallyového sportu. Vítězství v soutěži dlouhé 4000 kilometrů, která tehdy byla nejnáročnějším automobilovým kláním na světě, bylo ohromným úspěchem. 

Již nyní má prý firma mnoho objednávek od týmů, které by chtěly nové soutěžní MINI nasazovat. "První dodávky plánujeme na počátek roku 2011," řekl Richards.

 

Právě se děje

Další zprávy