Miliarda za Ferrari 250 GTO. Dražší vůz tu nikdy nebyl

Radek Pecák Radek Pecák
3. 10. 2013 14:27
Za 50 let cena nejlepšího sportovního vozu světa vzrostla 3000x.
Foto: Aktuálně.cz

Nejdražším automobilem světa je opět Ferrari 250 GTO. Jen se posunula hranice jeho ceny.

Zatímco minulý rok se zelené Ferrrai 250 GTO - určené původně pro britského závodníka Stirlinga Mosse prodalo za 35 milionů dolarů, minulý měsíc za stejný typ vozu, ovšem jiný exemplář v pro Ferrari typičtější červené barvě,  kupec zaplatil již 52 milionů dolarů.

Je to v přepočtu téměř miliarda korun.

Jak informovala agentura Bloomberg, automobil prodával americký sběralel Paul Pappalardo. Kupec si nepřál být jmenován a ani sám Pappalardo se k transakci nijak nevyjádřil.

Informaci ovšem agentuře potvrdily tři další zdroje.

Ferrari 250 GTO je automobil, který vznikl tak trochu nuceně. Enzo Ferrari totiž potřeboval kvůli homologaci pro tehdejší závodní třídu GT 3 (účastnila se například závodu 24 hodin v Le Mans a dalších vytrvalostních podniků) vyrobit stokusovou, takzvanou homologační sérii vozů schopných jízdy i v běžném silničním provozu.

Mělo jich být sto

Enzo Ferrari ovšem podváděl, vyrobil těchto aut jen 39 a aby to zakamufloval, přeskočil při číslování podvozků řadu čísel.

Jako nové se v USA Ferari 250 GTO na počátku 60. let prodávalo za 18 000 dolarů. Během 50 let tak jeho cena vzrosla téměř 3000x.

Technickým základem je Ferrari 250 GT SWB. Pohání ho motor V12 o objemu 3.0l z Ferrari 250 Testa Rossa.

Na karoserii spolupracovali Giotto Bizzarrini a Sergio Scaglietti. Po odchodu Giotta Bizzarriniho z Ferrari v roce 1961 na autě pracoval Mauro Forghieri.

Automobil vlastní i mnohé celebrity. Mezi nimi je například i bubeník skupiny Rolling Stones

 

Právě se děje

Další zprávy