Mercedes postavil ideální limuzínu pro diktátory. Přežije útok samopalu i výbuch

Jan Markovič Jan Markovič
23. 2. 2016 13:24
Luxusní Mercedes-Benz třídy S je už desítky let oblíbeným vozem vrcholných politiků po celém světě. Ty je potřeba občas ochránit před útoky nepřátel. Přesně pro ně vznikla speciální prodloužená verze nazvaná Mercedes-Maybach S600 Guard, která by díky obrnění měla přežít útok ze samopalu, ale i menší explozi.
Auto prošlo balistickou certifikací v německém Ulmu.
Auto prošlo balistickou certifikací v německém Ulmu. | Foto: Mercedes-Benz

Mercedes má s obrněnými vozy dlouholeté zkušenosti. Není divu, automobily s trojcípou hvězdou na kapotě slouží vysoce postaveným politikům, podnikatelům a třeba i mafiánům takřka na všech kontinentech. S obrněním může jezdit off-road Mercedes-Benz G nebo SUV třídy GLE. Teď tuto verzi nazvanou Guard dostal i prodloužený sedan Mercedes-Maybach. Dostupná je pro verzi s benzinovým dvanáctiválcem.

Auto, které na délku měří téměř 5,5 metru, má za úkol ochránit posádku uvnitř proti útoku zbraněmi. Má proto speciálně posílenou část kolem kabiny. Skládá se převážně z ocelových plátů a kevlaru. Pomohou samozřejmě i neprůstřelná skla.

Auto prošlo balistickou certifikací v německém Ulmu a získalo osvědčení, která garantují, že obstojí proti střelbě ze samopalu, například AK 47 Kalašnikov. Obrnění vozu by mělo být účinné i proti hozenému granátu nebo menším výbušninám. Spodní část vozu zase sníží následky výbuchu poté, co auto najede na minu.

Kvůli obrnění je vůz samozřejmě podstatně těžší než běžný model, přesnou hmotnost ale Mercedes nezveřejnil. Mohla by se pohybovat okolo tří tun. Tomu odpovídají nejen speciální pneumatiky, ale i použitý motor. Jednotka s výkonem 530 koní by si měla s těžkým sedanem poradit.

To, že je Mercedes-Maybach S600 Guard výhradně pro nejvyšší z nejvyšších, předurčuje i cena. Automobilka auto nabízí za 470 tisíc eur, což je zhruba 12,7 milionu korun. Bez daně.

 

Právě se děje

Další zprávy