Majitelé vozů Bentley už nemusí na benzinky. Nová služba jim dotankuje auto třeba doma

Jan Markovič Jan Markovič
10. 10. 2016 16:36
Benzin si lze objednat pomocí aplikace pro chytré telefony. Obsluha, která s tankovacím vozem dorazí na místo, si odemkne nádrž díky vzdálenému ovládání. Majitel tak vůbec nemusí být na místě. Zatím probíhá testovací provoz v Kalifornii, pokud se setká s úspěchem, rozšíří se i dál.
Kolik bude služba stát? Filld slibuje, že palivo bude stejně drahé jako na čerpacích stanicích v blízkosti místa, kde auto čeká na doplnění.
Kolik bude služba stát? Filld slibuje, že palivo bude stejně drahé jako na čerpacích stanicích v blízkosti místa, kde auto čeká na doplnění. | Foto: Bentley

Největším luxusem na světě je čas. To chce s pomocí nové aplikace dokázat i britská automobilka Bentley, která by majitele svých vozů ráda zbavila nutnosti jezdit na čerpací stanice, stát ve frontě na stojan nebo u kasy. Vždyť řidič v průměru stráví tankováním několik desítek minut, což je u luxusních vozů s poměrně žíznivými dvanáctiválci a osmiválci ještě násobeno četností zastávek.

Bentley se proto spojila s kalifornským start-upem Filld, což je služba nabízející svým uživatelům dovoz a tankování paliva. Společně vyvinuli aplikaci Filld for Bentley, která umožnit majitelům britských aut s okřídleným B ve znaku, aby si obslužný vůz s palivem snadno objednali.

Služba bude dostupná v Kalifornii 24 hodin denně. Aplikace se zeptá, kdy a kam má auto s palivem dorazit. Díky vzdálenému ovládání přitom není nutné, aby byl na místě majitel vozu přítomen. Pracovník služby, který s tankovacím vozem dorazí, bude mít k dispozici tablet, jehož pomocí otevře nádrž a benzin snadno doplní. Pokud je navíc čelní sklo vozu špinavé, umyje ho.

Kolik bude služba stát? Filld slibuje, že palivo bude stejně drahé jako na čerpacích stanicích v blízkosti místa, kde auto čeká na doplnění. Za příjezd si ale účtuje poplatek, který nebyl přesně specifikován. Na krátkém propagačním videu je ale na okamžik vidět částka 3 dolary, tedy v přepočtu asi 72 korun, což by pro majitele vozu Bentley neměl být problém.

Firma si od služby slibuje, že jí pomůže také s vývojem chytrého ovládání pro její vozy. To by mohlo v budoucnu zajišťovat například automatické doplňování paliva. Auto by si vůz s benzinem přivolalo samo ve chvíli, kdy by zjistilo, že v nádrži ho už moc není.

 

Právě se děje

Další zprávy