Maďaři přihlašují svá auta na Slovensku. Ušetří tak

ČTK ČTK
11. 8. 2011 0:20
auto

Až tisíce eur mohou ušetřit maďarští řidiči, pokud nezaregistrují své nové auto v Maďarsku, nýbrž na sousedním Slovensku.

Podle slovenského listu Sme se tak zhusta děje. Maďarská policie podle proto chystá kontroly na odhalení spekulantů, kteří žijí v Maďarsku a snaží se registračním poplatkům ve své zemi vyhnout.

Zatímco na Slovensku se za přihlášení auta do evidence platí 66 eur (1600 korun), v Maďarsku poplatek závisí na hodnotě auta. Daň za přepis nebo registraci nejluxusnějších vozů tak podle Sme může přesáhnout 10 000 eur (242 000 Kč). Z registrací aut v zahraničí, zejména na Slovensku, se dokonce v Maďarsku stal prý velký byznys, ve kterém podnikají desítky firem.

Maďaři registrují auta na Slovensku například na firmy, které založili na jihu země. "V okresu Komárno jsou informace o právnických osobách se sídlem na Slovensku, jejichž jednatelé jsou občané Maďarska a na tyto firmy jsou evidována motorová vozidla," uvedla policejní mluvčí Božena Bruchterová.

Maďarské úřady ale chystají kontroly řidičů, kteří jezdí s autem se slovenskou poznávací značkou. Budou muset prokázat, že na Slovensku skutečně žijí. V opačném případě jim policisté poznávací značky zabaví.

 

Právě se děje

Další zprávy