Kupujete ojetinu? Seznam nejčastějších problémů a poruch, které zkuste předem odhalit

Eva Srpová Eva Srpová
29. 8. 2017 16:46
Hledání ojetiny má svá úskalí. Je potřeba myslet na tolik věcí najednou. Když už si vyhlédnete vůz, který se vám líbí, neměli byste zapomínat, že co nejdůkladnější prohlídka a kontrola nejen technického stavu, ale i dokladů, je zcela zásadní. Mohou se objevit také různé závady, a pak je na vás, jestli budete chtít auto koupit i s nimi.

Ač se to zdá banální, při hledání ojetiny se kupci často stane, že zapomene na to nejzákladnější - zkontrolovat všechny doklady vozu. 

Často ho dlouhé vybírání a čas, který tím strávil, už tak unaví, že se nakonec rozhodne vybranému autu odpustit věci, které zpočátku neměl v úmyslu. Například to, že nemá servisní knížku. Nebo se rozhodne koupit auto i s odhalenou poruchou, právě proto, že už ho tlačí čas a chce mít auto doma.

Na to všechno upozorňují odborníci, kteří se zaměřují na prověřování ojetých aut. Podívejte se do galerie na nejčastější problémy, na které může kupec narazit, a kdy je raději lepší kvůli nim od koupě odstoupit.

Foto: iStock

Závady

Vžijte se do role prodávajícího. Ten se už asi pravděpodobně delší dobu předtím, než zveřejnil inzerát, rozhodl, že jeho vůz půjde z domu. Pravděpodobně tedy do něj v poslední době moc neinvestoval.

"Prakticky každý ojetý vůz bude trpět alespoň nějakými drobnými závadami a nový majitel bude po koupi muset některé části vyměnit. Někdy jsou to nové gumy, jindy nové rozvody a brzdové obložení," říká Jiří Beneš z poradenské společnosti Autotým, která se zaměřuje na hledání a prověřování ojetých aut.

 

Právě se děje

Další zprávy