Peugeot a Citroën zveřejnily reálnou spotřebu svých aut. Je o desítky procent vyšší než ta oficiální

Jiří Kaloč
14. 3. 2017 6:47
Skupina PSA sdružující značky Peugeot, Citroën, DS a v nejbližší budoucnosti také Opel nabídla výsledky měření spotřeby svých modelů v reálném provozu. Testu bylo podrobeno 58 vozů a naměřené hodnoty umožňují provést výpočet spotřeby v reálném provozu u více než 1000 verzí na základě pohonného ústrojí, karoserie, výbavy a rozměrů pneumatik. Rozdíly mezi současnou "laboratorní" metodou NECD a novou realističtější RDE (Real Driving Emissions) jsou na jednu stranu šokující a na druhou očekávané. Zájemci si nyní mohou reálnou spotřebu konkrétního peugeotu, citroënu nebo "déesa" najít ve speciálním konfigurátoru na webových stránkách jednotlivých značek.
Foto: Citroën

Jestliže současná oficiální naměřená data automobilek jsou díky laboratorním podmínkám měření mimo realitu normálního provozu, nové údaje by již měly odpovídat tomu, jak se automobily na evropských silnicích chovají.

Například Peugeot 308 1.6 BlueHDI/88 kW dosahuje podle oficiálních údajů kombinované spotřeby 3,7 litru, konfigurátor však udává 4,8 l/100 km, což je o necelých 30 procent více. Ještě větší rozdíl je třeba u hatchbacku DS5 2.0 HDI EAT6. Oficiální spotřeba je 4,3 l/100 km, podle metodiky RDE však bylo naměřeno 6,7 l/100 km neboli o 55 procent více.

Spotřeba byla zjišťována pomocí přenosného měřicího zařízení instalovaného na vozidle. Měřený vůz jezdil po veřejných komunikacích (23 km ve městě, 40 km na běžné silnici a 30 km na dálnici) a za reálných podmínek jízdy, což zahrnovalo zapnutou klimatizaci, naložená zavazadla a spolucestující.

Gilles Le Borgne, ředitel pro kvalitu a engineering skupiny PSA k tomu dodává: "Naši zákazníci mají nyní k dispozici komplexní a transparentní údaje o spotřebě paliva a emisích CO2, v létě 2017 k tomu ještě přidáme údaje o emisích oxidů dusíku."

Výše zmíněný konfigurátor je pro začátek jen na webových stránkách značek v šesti evropských zemích: ve Francii, Německu, Velké Británii, Itálii, Španělsku a Švýcarsku. Postupně bude rozšířen i do ostatních zemí EU včetně Česka.

Pokud se chcete podívat na hodnotu spotřeby konkrétního modelu koncernu PSA, odkazy na konfigurátory reálné spotřeby najdete například na německých stránkách jednotlivých značek.

Na konfigurátor Citroënu se můžete podívat na této adrese. Dosud udávané oficiální spotřeby pro modely značky Citroën najdete zde. Stačí následně kliknout na konkrétní model a poté ještě na vybranou motorizaci.

Laboratorní spotřeby pro modely značky DS najdete zde

Běžně udávané spotřeby pro modely značky Peugeot najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy