Kia ukáže nový Soul a také modernizovanou Optimu

Radek Pecák Radek Pecák
17. 8. 2013 7:30
Picanto bude moci mít dvě nádrže
Nová Kia Soul
Nová Kia Soul | Foto: Kia

Praha - I druhá generace vozu Kia Soul se ponese v duchu originálního designu typického pro prvního nositele tohoto jména. Je to zřejmé z první zveřejněné fotografie nejnovějšího vozu korejské značky.

Novinka se představí na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu.

„Soul si vybudoval mezi zákazníky značky Kia věrné příznivce. Bylo důležité, aby nový model zůstal věrný originálnímu kultovnímu designu," vysvětluje Benny Oeyen, viceprezident pro marketing a produktové plánování ve společnosti Kia Motors Europe.

Nová Kia Soul pro modelový rok 2014 se začne v Evropě prodávat začátkem jara 2014. Ceny ani technické parametry vozu zatím zveřejněny nebyly. 

Kromě tohoto vozu bude mít značka na svém stánku další novinky. Mezi ně bude patřit i studie, která naznačí podobu budoucí generace městského vozu a rovněž modernizovaná optima.

Konstruktéři se kromě modernizace vzhledu optimy zaměřili i na snížení hlučnosti linoucí se od podvozku.

Optima pojede tišeji

Mezi realizovaná řešení patří montáž dynamických tlumičů pomocného rámu zadní nápravy, vylepšená akustická izolace interiéru a montáž pevnějších kol z lehké slitiny. Díky těmto opatřením klesla hladina hluku přenášeného od podvozku o 3,3 dB.

Na autosalonu IAA bude představeno rovněž nové dvoupalivové Picanto LPGi. Nový model je poháněn speciální verzí tříválcového motoru Kia Kappa se zdvihovým objemem 1,0 litru, nejvyšším výkonem 49 kW (67 k) a maximálním točivým momentem 90 N.m.

Nová varianta má normovanou spotřebu 5,8 litru LPG na 100 km a emise CO2 100 g/km. U modelů vybavených automatickým systémem stop-start (ISG) jsou tyto hodnoty dokonce jen 5,6 litru LPG na 100 km a 97 g/km.

Nové Picanto LPGi je vybaveno dvěma palivovými nádržemi - běžnou nádrží na benzin s objemem 35 litrů na obvyklém místě před zadní nápravou a nádrží na stlačený zkapalněný plyn LPG s objemem 27 litrů, která je umístěná pod podlahou zavazadlového prostoru místo náhradního kola. Řidiči mohou přepínat mezi provozem na benzin a LPG (a opačně) jednoduchým stisknutím tlačítka na přístrojové desce.

Dvoupalivový model bude zpočátku nabízen v Německu, Itálii, Polsku, České republice, Řecku, Portugalsku a Nizozemí, kde bude tvořit až 7 % celkového prodeje modelové řady Picanto.

 

Právě se děje

Další zprávy