Jak nakoupit nejlepší letní pneu rozměru 205/55 R16

Michal Karat
23. 3. 2012 9:41
Jaké pneumatiky doporučuje ADAC pro automobily střední třídy?
Foto: ADAC

Německý autoklub ADAC letos prověřil nejen pneumatiky pro ta nejmenší auta, ale taky letní pneumatiky pro rodinné vozy nižší střední a střední třídy.

Rozměr 205/55 R16 používají automobily nižší střední a střední třídy. Setkat se s nimi můžete u vozu Škoda Octavia, Ford Focus, Volkswagen Golf, Renault Megane nebo Opel Astra.

Dobrých jen pět

Testu autoklubu ADAC se zúčastnilo 15 typů pneumatik. Ani v jednom případě nebyla pneumatika vyloženě špatná. Výsledné „dobré" hodnocení si ale odvezlo jen pět pneumatik.

Každá pneumatika prochází celou řadou testů. Výsledky jsou shrnuty do dílčích známek v pěti kategoriích. Každá z nich ovlivňuje celkový výsledek přidělenou váhou známky. Metodika hodnotí vlastnosti pneumatiky na suchu (tvoří 20 % celkové známky), na mokré vozovce (40 %), dále hlučnost (10 %), vliv na spotřebu (10 %) a opotřebení (20 %).

Continental v čele

Nejlepší pneumatikou rozměru 205/55 R16 je podle ADAC Continental ContiPremiumContact 5, zejména kvůli špičkovým vlastnostem na suchu a nízké spotřebě. Chybu neuděláte ani když zvolíte pneumatiky Goodyear OptiGrip, Dunlop SP Sport Fastresponse, Bridgestone Turanza T001 nebo Semperit Speed-Life.

Zbývajících 10 vzorků pneumatik obdrželo kvůli slabinám v jednom nebo více kritériích celkové hodnocení pouze „uspokojivý". Slabými místy jsou nejčastěji vlastnosti na mokru a zvýšené opotřebení.
 

 

Právě se děje

Další zprávy