Hyundai vyrobil vůz na vodík

Tomáš Rybecký
5. 3. 2013 14:00
Do Ženevy dorazí první Hyundai s palivovými články
Foto: Hyundai

Z montážní linky v Ulsanu sjel první Hyundai ix35 Fuel Cell poháněný palivovými články. První sériově vyrobený ix35 Fuel Cell bude vystaven na Ženevském autosalonu 2013.

První vozy Hyundai ix35 Fuel Cell jsou určeny pro zákazníky v Dánsku a Švédsku. Kodaňský magistrát převezme celkem 15 vozů ix35 Fuel Cell v rámci iniciativy nulových emisí CO2. Do švédského Skåne budou dodány dva vozy.

Cesta do budoucnosti

Hyundai má v plánu do roku 2015 vyrobit 1000 vozů ix35 Fuel Cell, které budou poskytnuty na leasing vozovým parkům veřejných i soukromých institucí zejména v Evropě.

Evropská unie zavedení vodíku podporuje a financuje výstavbu vodíkových plnicích stanic. Po roce 2015 zahájí Hyundai výrobu vozidel s palivovými články na vodík, která budou určena také k maloobchodnímu prodeji.

Hyundai ix35 Fuel Cell používá patentovanou technologii využívající k pohonu vodík. Technologie je výsledkem čtrnácti let výzkumu v hodnotě několika stovek milionů eur, na kterém se podílely stovky inženýrů ve středisku automobilky Hyundai pro výzkum a vývoj palivových článků v korejském Mabuku.

Sada palivových článků přeměňuje vodík na elektrický proud pro elektromotor. Jediným odpadním produktem je voda – vodní pára. Ekologický pohon a uskladnění palivových článků nijak neovlivňuje jízdní vlastnosti vozu.

Foto: Hyundai

 

Právě se děje

Další zprávy