Hyundai letos skončí s výrobou oblíbeného modelu ix20. Začne dovážet nové malé SUV

Ondřej Běhal
9. 2. 2017 17:31
Nejprodávanější vůz kategorie MPV (víceúčelová auta) na českém trhu, malý Hyundai ix20, to má sečtené. Jeho výroba v Nošovicích letos skončí. Nepřímým nástupcem se stane malé SUV, tedy zástupce čím dál populárnější kategorie poloterénních aut. Ten se ale bude dovážet z Koreje.
Hyundai ix20 patří k vymírající kategorii MPV.
Hyundai ix20 patří k vymírající kategorii MPV. | Foto: Hyundai

Továrna v Nošovicích vyrábějící auta značky Hyundai letos ukončí produkci modelu ix20 spadajícího mezi malá MPV, tedy víceúčelová vozidla. Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí fabriky Petr Vaněk. Multifunkčnost ix20 spočívá například v možnosti podélně posouvat obě část dělené zadní lavice, nebo nastavovat sklon opěradel zadních sedadel, a tím podle potřeb měnit velikost prostoru pro cestující a zavazadla. Test vozu Hyundai ix20 čtěte zde.

Hyundai ix20 drží v Česku již několik let pozici jedničky ve skomírajícím segmentu vozů MPV, který je vytlačován stále populárnějšími SUV. Tato auta často navazují na víceúčelovost MPV, a rozšiřují ji o lepší schopností při jízdě mimo asfalt.

Hyundai ix20 dokonce jako jediné auto na českém trhu dokázal z hlediska prodejnosti porážet ve své třídě škodovku - jmenovitě model Roomster, který se bez nástupce přestal vyrábět už v roce 2015.

Také ix20, který stále patří mezi deset nejprodávanějších aut v Česku (žebříček zde), skončí bez přímého pokračovatele. Ještě letos se ale začne do Česka dovážet malý vůz kategorie SUV. "Půjde o auto s velmi slušnými schopnostmi v terénu, které nabídne i pohon všech kol," prozradil o novince Product and Brand manažer Hyundai Motor Czech Marek Trešl.

V nošovické továrně obsadí výrobní kapacitu pro ix20 jiné novinky. Půjde o sportovní verzi rodinného modelu i30 s označením N nebo zcela novou karosářskou variantu i30 fastback. 

"Na přelomu let 2017 a 2018 začneme v Nošovicích vyrábět vůz s dvěma páry dveří ve stylu kupé a s výklopnými pátými dveřmi," uvedl Trešl. Fastback je téměř totožná karoserie jako liftback, který reprezentuje Škoda Octavia. Fastbacky více zdůrazňují sportovnost a luxus.

"Míříme s autem výš než s karoseriemi hatchback a kombi. I proto nepůjde ani o přímého konkurenta pro Octavii. Mělo by to být elegantnější a prémiovější auto, o jeho praktičnost půjde až v druhé řadě," upřesnil Trešl. Přesto by takový vůz konkuroval minimálně dražším nejlépe vybaveným octaviím.

Porovnání ix20 s konkurenty

Postavili jsme aktuálně nejlevnější verzi vozu Hyundai ix20 proti příbuznému modelu Kia Venga vyráběnému v Žilině a modelu Opel Meriva. Podívejte se zde.

Již nyní vyrábí Hyundai v Nošovicích novou generaci modelu i30 hatchback s useknutou zádí. Brzy ho doplní i kombík, který se v premiéře ukáže na ženevském autosalonu.

Drtivou většinu výrobní kapacity, 69 procent, ale v Nošovicích pokrývá rodinné SUV Tucson. To je sice v Česku podle počtu prodaných vozů Hyundai až trojkou za i30 a ix20, ale slaví velké úspěchy na většině světových trhů. Končící Hyundai ix20 tvořil pouhých devět procent výrobní kapacity nošovické fabriky.

 

Právě se děje

Další zprávy