GPS navigace ukázala nejucpanější město. Praha to není

Radek Pecák Radek Pecák
25. 6. 2011 17:15
Tom Tom nashromáždil údaje z automobilových navihací a sestavil žebříček nejucpanějších měst
Foto: praha4.cz

Stojíte ráno v takřka nehybné koloně v ulici v Holešovičkách, či na magistrále směrem do centra a říkáte si, kdy už konečně bude možné jezdit po Praze normálně...

Jenže z dat společnosti TomTom, známého výrobce navigací vyplývá, že normálním stavem v evropských velkých městech je právě zácpa. Praha na tom navíc není zdaleka nejhůře.

Celkem s rezervou se sice "probojovala" do žebříčku padesáti nejucpanějších evropských měst, ale její procento ucpaných silnic z celkového množství sledovaných, je pouze lehce nad jednou pětinou. To je podobné jako například v Turíně, Bonnu, Stuttgartu nebo v polském Krakově. Praze tedy patří 36. příčka.

TomTom vyrábí nejrůznější typy navigací
TomTom vyrábí nejrůznější typy navigací | Foto: Aktuálně.cz

Shromážděno 800 miliard měření na cestách

Žebříček TomTomu lze pokládat za poměrně věrohodný, protože je sestaven z celkem 800 miliard cestovních měření. Ty se do systému firmy dostaly díky schopnosti získávat inteligentní trasy přes internetové připojení od 30 milionů uživatelů softwarových aplikací společnosti. Ty jsou umístěny jak v pevných automobilových navigacích, tak i v těch přenosných a rovněž v mobilních telefonech.

V žebříčku jsou na prvnich deseti příčkách hned čtyři francouzská města (Toulouse, Lyon, Marseille a Paříž) , dále tři, která leží na britských ostrovech Londýn, Edinburgh a Manchester a dvě polská (Varšava a Wroclav). Úplně nejhorší je belgický Brusel.

Tam Tomtom sleduje 407 kilometrů silnic a z nich je 38,9 procent ucpaných. Je to další zhoršení oproti loňskému stavu, kdy bylo velmi obtížně průjezdných 37,7 procent zdejších komunikací.

Němci většinou problémy nemají

V žebříčku na předních příčkách úplně chybějí německá města. Nejhorší je až 25. místě bavorský Mnichov. Lze to vysvětlit hlavně dobrou silniční infrastrukturou v této zemi.

Z měst v bezprostředním okolí České republiky bychom se pokud možno měli vyvarovat zajíždět ještě do Budapešti, Grazu, Vídně a Krakova.

Většina měst je na tom (z hlediska procent) oproti loňským údajům letos mírně lépe. Je to ale hlavně díky tomu, že Tomtom začal sledovat v daném městě více silnic a možná i díky tomu, že kvůli dražším pohonným hmotám přece jen více lidí než dříve využívá hromadnou dopravu.

V Praze se tedy procento ucpaných silnic oproti loňsku snížilo o dvě procenta. Tehdy Tomtom sledoval 632 kilometrů silnic v našem hlavním městě, letos už přes 680.  

 

Právě se děje

Další zprávy