Oslava kulatin pod dohledem pražského zámku. Fiat si výročí připomněl 500 i Multiplou

Kontroverzní Multiplu je možné označit za moderní legendu automobilky, třebaže prodeje zůstaly za očekáváním.
11. července 1899 došlo v Turíně k podpisu zakládajících listin společnosti Societa Anonima Fabbrica Italiana d'Automobili Torino, zkráceně F. I. A. T.. Ve stejném roce vyrobila automobilka své první auto. A právě průřez historií si příznivci a majitelé minulý víkend připomněli v zahradách Trojského zámku v Praze.
Na srazu se v sobotu i neděli objevily na tři stovky aut různého stáří, které byly vystavené podle tematických sekcí. Nechyběla nejstarší auta z počátku 20. století.
Fiat 500 Topolino, tedy slavná myška, vznikl ještě před druhou světovou válkou, vyráběl se ale i řadu let po jejím ukončení.
Nejen poválečnou Itálii postavil na kola Fiat 600, který měl premiéru v roce 1955. Malý hatchback dostal koncepci vše vzadu, stal se okamžitě prodejní senzací a do roku 1969 se ho vyrobilo skoro 2,7 milionu kusů. Nepočítaje další miliony vzniklé v licencích jako Zastava nebo Seat. Zobrazit 30 fotografií
Foto: Libor Fojtík
Jan Matoušek Jan Matoušek
před 2 hodinami
Na zahradě Trojského zámku v Praze si příznivci a majitelé Fiatů z celého Česka i Slovenska minulý víkend připomněli 125 let od založení italské automobilky. Celkem se sjely na tři stovky aut, od těch nejstarších z počátku 20. století až po moderní elektromobily. Nechyběla ale ani auta jiných značek, která jsou s Fiaty nějak spojená. Jak to na srazu vypadalo, se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy