Děsivě rychlá elegance: BMW M6 Gran Coupé

Radek Pecák Radek Pecák
15. 12. 2012 6:49
Maximální rychlost superkupé je až 305 km/hod
Foto: BMW

Již třetí karosářskou variantu mohou zvolit zájemci o nové BMW M6. Po Coupé přišlo Cabrio a nyní je na řadě Gran Coupé.

Zájemce má kromě pohledných linií zlákat ke koupi i špičkový motor V8. Ten je přeplňovaný technologií M TwinPower Turbo a disponuje nejvyšším výkonem 412 kW/560 k. Dokáže BMW M6 Gran Coupé poslat z klidu na rychlost 100 km/h během 4,2 s.

Oproti běžnému čtyřdveřovému kupé řady 6 má varianta "M" střechu vyrobenou z plastů zesílených uhlíkovými vlákny (CFRP).

Charakteristicky vytažené blatníky poukazují na zvětšený rozchod předních i zadních kol. Dalšími rysy specifickými pro model BMW M jsou ozdobné prvky na bocích za předními koly, aerodynamicky optimalizovaná vnější zpětná zrcátka, standardně dodávané lesklé černé lišty kolem bočních oken BMW Individual Shadow Line nebo exkluzivní M 20palcová kola s dvojitými paprsky.

Další části karosérie prošly úpravami zejména kvůli nutnosti zajistit přísun dostatečného množství chladicího vzduchu. Ve spodní části zadního nárazníku je integrován difuzor z uhlíkových kompozitů (CFRP), který optimalizuje proudění vzduchu pod vozem.

Odlišností oproti sériovému gran coupé je řada
Odlišností oproti sériovému gran coupé je řada | Foto: BMW

BMW M6 Gran Coupé je vybaveno Aktivním M diferenciálem, který mění rozdělení hnací síly mezi zadní kola podle aktuálních podmínek s cílem maximalizace trakce. Tím se dosahuje skvělé akcelerace ve výjezdu ze zatáček, stejně tak jako stability na vozovkách s proměnnou přilnavostí. Aktivní M Diferenciál je tvořen elektronicky ovládanou lamelovou spojkou, která reguluje jeho svornost. Jeho řízení je součástí stabilizačního systému DSC.

Dvě nastavení řídících jednotek lze uložit do paměti

Víceprvková integrální zadní náprava, stejně tak jako přední zavěšení s dvojitými příčnými rameny mají specifickou kinematiku a většina těchto dílů je vyrobena z hliníku za pomoci kování.

BMW M6 Gran Coupé je vybaveno specificky naladěným systémem aktivně řízených tlumičů Dynamic Damper Control, stejně tak jako hydraulickým posilovačem hřebenového řízení s funkcí M Servotronic snižující účinek posilovače se zvyšující se rychlostí.

Kromě vysokovýkonných standardních brzd s plovoucími kotouči kombinujících ocel a hliník je možné BMW M6 Gran Coupé na přání vybavit M karbon-keramickými brzdami.

Koncovky výfuku a speciální střecha jsou funkčním i estetickým detailem
Koncovky výfuku a speciální střecha jsou funkčním i estetickým detailem | Foto: Aktuálně.cz

U BMW M6 Gran Coupé lze podle potřeby měnit charakteristiku hnacího ústrojí i podvozku. K tomu slouží tlačítka umístěná vedle voliče převodovky. Vzájemně nezávisle lze nastavovat režim systému DSC, charakteristiku motoru, aktivních tlumičů , řízení M Servotronic, ale také převodovky M DCT. Tím si může řidič zvolit vždy optimální nastavení vozu podle jeho individuálních preferencí a okamžité situace. Dvě z těchto nastavení lze uložit také pod dvojici tlačítek M umístěných na volantu, které jsou připraveny k jejich okamžitému vyvolání.

Maximální rychlost až 305 km/hod

Motor se zdvihovým objemem 4395 cm3 dosahuje mezi 1500 a 5750 min-1 točivého momentu 680 Nm, výkon vrcholí v rozpětí 6000 až 7000 min-1. Omezovač motoru zasahuje v 7200 min-1. BMW M6 Gran Coupé je schopné jet nejvyšší rychlostí 250 km/h (s paketem M Driverʼs se nejvyšší rychlost posunuje na 305 km/h). Kombinovaná spotřeba podle cyklu měření EU činí 9,9 l/100 km, což odpovídá produkci CO2 ve výši 232 g/km.

V interiréru jsou pro řidiče a spolujezdce připravena M sportovní sedadla s integrovanými bezpečnostními pásy. Součástí standardní výbavy modelu BMW M6 Gran Coupé je kožené čalounění Merino. Součástí standardní výbavy BMW M6 Gran Coupé jsou dál 20palcová M kola, kožené čalounění, vyhřívaná přední sedadla, automaticky zatmavitelná zpětná zrcátka, alarm a rádio BMW Professional s hi-fi reproduktory.

Dvouzónovou automatickou klimatizaci lze zaměnit za čtyřzónovou se samostatným ovládacím panelem pro zadní sedadla. Kromě toho lze BMW M6 Gran Coupé vybavit též M multifunkčními sedadly, vyhříváním zadních sedadel, systémem komfortního přístupu, vyhřívaným volantem, jemným dovíráním dveří Soft Close, elektricky ovládanými slunečními clonami, nejnovější generací navigačního systému BMW Professional nebo audioaparaturou Bang & Olufsen High End Surround Sound.

V příplatkové výbavě je Head-Up displej, parkovací asistent PDC, couvací kamerua asistent dálkových světel, ukazatel rychlostních limitů, systém hlídající nechtěné opuštění jízdního pruhu, Surround View nebo noční vidění BMW Night Vision s rozpoznáváním osob.

 

Právě se děje

Další zprávy