Další model má za sebou pohřeb. Opel nahradil Merivu zcela novým SUV do města

Eva Srpová Eva Srpová
8. 3. 2017 20:11
Téměř každé nové auto, které se v poslední době představuje veřejnosti, je SUV nebo crossover, tedy kříženec různých automobilových kategorií. Nejméně populární jsou v současnosti modely MPV. Právě proto se mnoho automobilek rozhodlo vyvinout úplně novou generaci stávajících modelů, která se však zařadí do jiné automobilové kategorie. Výjimkou není ani Opel. Ten v Česku oficiálně ukázal malé SUV Crossland X, které nahradí MPV Meriva a my jsme ho prozkoumali ještě před oficiální premiérou, kerou si odbyl v Ženevě.
Opel Crossland X se v Česku prezentoval v netradičních prostorech filmových ateliérů.
Opel Crossland X se v Česku prezentoval v netradičních prostorech filmových ateliérů. | Foto: Eva Srpová

Podle analýz automobilek se poptávka po vozech kategorie SUV v posledních deseti letech zvýšila pětinásobně, zatímco zájem o MPV upadá. To je tedy hlavním důvodem, proč se i Opel, stejně jako další mainstreamové značky, rozhodl pro modelovou ofenzivu crossoverů a SUV.

Meriva, malé MPV pro pět osob, tedy končí, na prodej jsou už jen skladové vozy. Místo ní se v této kategorii bude snažit upoutat pozornost Crossland X. Protože se bude vyrábět ve stejné továrně Opelu ve španělské Zaragoze jako dosluhující Meriva, oficiální prodej se v západní Evropě rozběhl až nyní.

V Česku bude ceník zveřejněn v dubnu a teprve od té doby bude možné Crossland X objednávat. My jsme Crossland X prozkoumali ještě předtím, než se představil na oficiální premiéře na ženevském autosalonu.

Crossland X je přímým konkurentem pro Renault Captur, Peugeot 2008 nebo Ford B-Max. Je však o 9 cm delší než Captur, o 6 cm delší než 2008 a o 13 cm delší než B-Max. Platformu vyvinul Opel spolu s koncernem PSA a stejnou bude mít také nový Citroën C3 Picasso. Pohon všech kol nebude v nabídce, Opel vyhodnotil, že lidé zajímající se o tento typ aut chtějí především zvýšený posaz, vyšší stavbu karoserie a módní design.

Crossland X jsme měli možnost prozkoumat na oficiální české prezentaci. Navenek skutečně působí svěže, velmi mu sluší LED přední světlomety, které využívají technologii použitou už na modelu Mokka X. Takzvané Matrix LED, které jsou propracovanější a má je Astra, jsou ale Crosslandu X zapovězeny.

Minulá generace Opelu Meriva měla druhé dveře otevírající se proti směru jízdy a na délku měřila 4,3 metru.
Minulá generace Opelu Meriva měla druhé dveře otevírající se proti směru jízdy a na délku měřila 4,3 metru. | Foto: Opel
Crossland X, který Merivu nahrazuje, má konvenční otevírání dveří. Na délku meří 4,21 metru.
Crossland X, který Merivu nahrazuje, má konvenční otevírání dveří. Na délku meří 4,21 metru. | Foto: Opel

Proměřili jsme interiér Crosslandu X a porovnali hodnoty s konkurenčními vozy. Crossland X má například víc místa na lokty řidiče a spolujezdce než Peugeot 2008, ale prakticky v žádné hodnotě nevyniká, například Kia Soul (jejíž test si můžete přečíst tady) je vždy o kousek prostornější, což platí i o Audi Q2 i Mini Countryman, které do kategorie malých SUV taktéž spadají.

Sedadla ve druhé řadě lze posouvat v rozsahu 15 cm.
Sedadla ve druhé řadě lze posouvat v rozsahu 15 cm. | Foto: Eva Srpová

Detaily cen a výbav jsou sice zatím obestřeny tajemstvím. Víme alespoň, že Crossland X se chlubí možností připlatit si za posuvná zadní sedadla v rozsahu 15 cm, přičemž opěradla mají dvě polohy sklonu. To je rozhodně praktické, pokud chcete spíše poskytnout více pohodlí pro posádku, anebo máte v plánu převážet větší náklad. Potěšilo nás, že se za sebe pohodlně usadí i dospělí.

Na ženevském autosalonu Opel letos představil i novou generaci Insignie a v průběhu druhé poloviny letošního roku se ukáže ještě další větší SUV, tentokrát model Grandland X.

 

Právě se děje

Další zprávy