ČEZ plánuje v příštích letech téměř 1000 dobíjecích stanic

Radek Pecák Radek Pecák
14. 11. 2014 12:03
Energetická firma předpokládá, že během příštího roku se počet elektromobilů v České republice zdvojnásobí.
Foto: Radek Pecák

Praha - Ze současných 40 se má síť dobíjecích stanic pro elektromobily provozovaných společností ČEZ v České republice zvýšit na zhruba 500-1000. "Je to náš střednědobý plán zhruba do roku 2020," uvedl na tiskové konferenci Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. Má jít převážně o rychlodobíjecí stanice.

Prvních deset těchto rychlodobíjecích stanic (2 v Praze, Kladně, Plzni, Hradci Králové, Ostravě, Brně, Liberci, Vrchlabí a Mladé Boleslavi) by mělo být podle Chmelíka v plném provozu již do konce letošního roku. "Jsou nějaké technické problémy, ale věříme, že je s dodavatelem vyřešíme."

Další dobíjecí stanice ale podle něho zřejmě již budou od jiné firmy.

Za dobíjení u stanic ČEZ v současné době uživatelé elektromobilů platí 450 korun čtvrtletně. "Tato cena se pro příští rok nezmění," uvedl Chmelík. Nedokázal však říci, kdy bude existovat společný standard pro dobíjení i u ostatních provozovatelů stanic v ČR, tedy například E.ON a PRE. "Pracujeme na tom a věříme, že příští rok se to podaří zrealizovat," sdělil na dotaz online deníku Aktuálně.cz.

ČEZ v současné době v testovacím provozu využívá 40 elektromobilů. Je to více než deset procent z celkového vozového parku aut s elektrickým pohonem, která jsou registrovaná v České republice. Ke značkám BMW, Kia Motors, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel a Peugeot nyní přibývá také zatím jeden exemplář vozu Volkswagen e-Golf.

ČEZ předpokládá, že současný vozový park v Česku, který čítá 350 elektromobilů, se během příštího roku zhruba zdvojnásobí. Naději dodávají poslední statistické údaje. V říjnu bylo registrováno 30 nových elektromobilů, což je téměř tolik, jako bylo za celý loňský rok. "Zájem velkých automobilek o český trh elektromobility a rychlý rozvoj tuzemské infrastruktury dobíjecích stanic nás utvrzují v přesvědčení, že čas masového rozšíření této formy dopravy se blíží," uvedl Chmelík.

 

Právě se děje

Další zprávy