Cena Pagani Huayra odtajněna. Je za 25 000 000 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
15. 2. 2012 5:39
Motor od AMG má sílu 700 koní a udělí vozu rychlost 360 km/hod
Foto: Aktuálně.cz

Jednu z nejvyšší cenovek u vozů, které si člověk může u nějakého výrobce objednat, dostala Pagani Huayra.

Tento nový supersport italského nadšence Horacia Paganiho se bude prodávat za 850 000 euro bez DPH, což je zhruba 25 milionů korun. Přesto se na ně zřejmě bude stát fronta, protože dílna Pagani je schopna za rok vyprodukovat jen 25 těchto exkluzivních automobilů.

Pagani Huayra měla oficiální výstavní premiéru vloni na ženevském autosalonu. Tento model nahrazuje dříve vyráběnou Zondu.

Uričtě časem přijdou i další verze, například roadster, či sportovnější varianta.

Foto: Aktuálně.cz

Vůz pohání motor z produkce AMG. Je to dvanáctiválec s výkonem 700 kon a se zdvihovým objemem válců šest litrů.

Motor i brzdy mají ohromující parametry

Supersport podle Pagani zrychlí z 0-100 km/h za 3,3 sekundy a jede maximální rychlostí 360 km/h. O zastavení se starají keramické kotouče, které Huayru z rychlosti 100 km/h údajně zastaví za 2,0 sekundy. Zastavení z 200 km/h má trvat pouhé 4,2 sekundy.

Foto: Aktuálně.cz

Jízdní vlastnosti pak zlepšují aerodynamické prvky na přídi a zádi, které jsou elektronicky ovládány a mění svoji pozici v závislosti na tom, jak rychle vůz jede.

V současné době nemá Huayra vlastně přímého konkurenta. Například Lamborghini Aventador má sice obdobný výkon a další parametry, je ale vinou své nízké ceny (cca 6,5 milionu Kč) a také dvacetinásobně větší kapacitou výroby, podstatně méně exkluzivní záležitostí.

Dalšími možnými konkurenty jsou také Aston Martin One-77 či Koenigsegg Agera. V budoucnosti jím nepochybně bude nástupce Ferrari Enza.

 

Právě se děje

Další zprávy