Pozor, hrozí pokuta. Netradiční i bizarní dopravní předpisy řidičům zamotají hlavy

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2024 5:50
Pokud jezdíte po světě autem, možná už jste se s některými setkali. Dopravní předpisy různých zemí totiž často skrývají i skutečně bizarní nařízení, která vlastně vůbec nedávají smysl. Některé země zakazují řidičům v určité dny vyjíždět, ve Španělsku zase musíte vozit dva výstražné trojúhelníky. Podívejte se na některá bizarní dopravní pravidla v zahraničí.
Placení telefonem
Placení telefonem | Foto: Unipetrol

Bizarní Velká Británie

Pár netradičních pravidel z Velké Británie už jste v tomto přehledu našli, výčet je ale mnohem delší. Jak píše třeba autoklub ADAC, pokutu za parkování může udělit jen řádně uniformovaný (včetně pokrývky hlavy) policista. Jestliže ho při tom uvidíte. Protože za volantem nesmíte používat telefon, není možné jím ani platit třeba v drive-thru řetězců rychlého občerstvení. A pokud jste pod vlivem alkoholu, nesmíte nejen řídit, ale třeba v autě ani přespávat. Pokuta za tento prohřešek bývá vysoká.

V noci také nesmíte parkovat v protisměru, zásadně jen po směru jízdy, aby projíždějící auto vidělo odrazku stojícího vozidla. Dle zákona také nesmíte varovat další řidiče o policistech měřících rychlost, maříte tím totiž jejich službu.

 

Právě se děje

Další zprávy