Pozor, hrozí pokuta. Netradiční i bizarní dopravní předpisy řidičům zamotají hlavy

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2024 5:50
Pokud jezdíte po světě autem, možná už jste se s některými setkali. Dopravní předpisy různých zemí totiž často skrývají i skutečně bizarní nařízení, která vlastně vůbec nedávají smysl. Některé země zakazují řidičům v určité dny vyjíždět, ve Španělsku zase musíte vozit dva výstražné trojúhelníky. Podívejte se na některá bizarní dopravní pravidla v zahraničí.
Foto: Reuters

Končí ti registrační značka číslem 1? V pondělí nejedeš

Asijské země se potýkají s obrovským množstvím aut na silnicích a následně samozřejmě i velmi znečištěným ovzduším. Často to tak řeší tím, že podle registračních značek zakazují některým autům jízdu po městě. Tak třeba Peking každý den vylučuje z dopravy auta podle konečného čísla na registrační značce s výjimkou elektromobilů. Dny, v nichž nemohou daná auta jezdit, se v pravidelných intervalech střídají, aktuálně třeba v pondělí nejezdí auta, jejichž značka končí buď 4, nebo 9.

Podle podobného principu vylučují auta z dopravy i filipínská Manila a celá její aglomerace. Končí registrační značka na 1 nebo 2? Pak auto nemůže vyjíždět v ranní a odpolední špičce v pondělí. Další pracovní dny následuje další dvojice čísel. Platí to na většinu cest, ne ale úplně na všechny. A vyjmuty jsou z tohoto systému třeba motorky, proto jich potkáte na cestách tolik.

 

Právě se děje

Další zprávy