Baterky pro elektrická Porsche budou ze Slovenska. Výroba se má spustit za dva roky

ČTK ČTK
18. 5. 2022 11:14
Na západě Slovenska se má zprovoznit linka na výrobu bateriových systémů pro elektromobily značky Porsche. Otevřít se má za dva roky a otevře 60 pracovních míst. Kolik akumulátorů denně se tu bude montovat, automobilka zatím nezveřejnila.
Porsche Taycan, zatím jediný čistý elektromobil v nabídce značky.
Porsche Taycan, zatím jediný čistý elektromobil v nabídce značky. | Foto: Porsche

Skupina Porsche investuje na Slovensku nejméně 194,7 milionu eur (4,8 miliardy Kč) do výroby bateriových systémů, které bude používat pro elektromobily své značky. Informovalo o tom slovenské ministerstvo hospodářství, které doporučilo vládě udělit firmě investiční pobídky.

Nová výroba bude umístěna ve vesnici Horná Streda na západě Slovenska, kde má skupina Porsche technologické centrum. S výrobou bateriových modulů tam plánuje začít na konci roku 2024, plné výrobní kapacity by měla firma dosáhnout o dva roky později. V souvislosti s projektem vytvoří 60 pracovních míst.

Kromě zmíněné investice plánuje Porsche vynaložit dalších nejméně šest milionů eur (148 milionů Kč) do rozvoje svého slovenského technologického centra. Na oba projekty by společnost mohla podle předlohy získat úlevy na dani z příjmů v celkové hodnotě 4,2 milionu eur (104 milionů Kč).

Vývojem nebo výrobou bateriových systémů pro elektromobily se na Slovensku zabývá továrna automobilky Stellantis, jakož i společnost InoBat Auto, která loni uzavřela s českou firmou SOR Libchavy smlouvu o vývoji a dodávkách baterií do autobusů.

V České republice nově zahájila výrobu bateriových systémů pro plně elektrická vozidla automobilka Škoda Auto. Hlavní závod automobilky v Mladé Boleslavi je jediným výrobním místem bateriových systémů pro platformu elektrických vozů MEB koncernu Volkswagen v Evropě kromě Německa.

Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. Auta v zemi kompletují kromě automobilky Stellantis také Jaguar Land Rover, Kia a Volkswagen. Provoz továren automobilek na Slovensku za koronavirové krize ovlivnil nedostatek polovodičových součástek, po ruské invazi na Ukrajinu letos v únoru pak i výpadek v dodávkách některých jiných komponentů.

 

Právě se děje

Další zprávy